Binnenland

'Trump vroeg om einde van FBI-onderzoek naar Flynn'

foto: Donald Trump en James Comey - EPAfoto: Donald Trump en James Comey - EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Trump vroeg om einde van FBI-onderzoek naar Flynn'

[NOS] President Trump heeft zich in de nesten gewerkt. Hij heeft de vorige week ontslagen FBI-directeur Comey gevraagd het onderzoek naar zijn toenmalige veiligheidsadviseur Michael Flynn te staken. The New York Times heeft een memo in handen waarin dat verzoek beschreven staat.

Trump had Flynn net ontslagen als zijn veiligheidsadviseur, omdat hij had gelogen over zijn contact met Rusland. Daarna stond Flynn centraal in het onderzoek van de FBI naar mogelijke samenwerking tussen de campagnemedewerkers van Trump en de Russische autoriteiten, legt correspondent Arjen van der Horst uit.

"Het is geen geheim dat Trump zich zorgen maakte over dit onderzoek. Vlak na het ontslag van Flynn zou hij volgens deze memo aan Comey gevraagd hebben of hij het onderzoek wilde staken."

'Trump zou gevraagd hebben het onderzoek te staken'

Papieren spoor

Comey liet dit vastleggen in een memo. "Hij moet al in een vroeg stadium hebben aangevoeld dat zijn positie onder Trump wankel was. We wisten al langer dat hij gesprekken met Trump liet vastleggen in geschreven memo's. Zo heeft hij een papieren spoor achtergelaten. Hij lijkt zich in een vroeg stadium te hebben ingedekt."

Dit nieuws is in potentie heel schadelijk voor Trump, zegt Van der Horst, omdat er tot nu toe geen bewijs was dat Trump iets te maken had de Russische inmenging in de verkiezingen.

"Dit riekt naar doofpot. Als dit verhaal klopt, begeeft Trump zich op heel glad ijs, omdat hij dan het FBI-onderzoek probeerde te beïnvloeden. Tegenstanders zeggen nu al dat het obstructie van de rechtsgang is. Het versterkt ook de indruk dat het ontslag van Comey ook bedoeld was om het onderzoek te saboteren. Hiermee komt Trump langzaam in de gevarenzone".

Ster advertentie
Ster advertentie