Binnenland

Na crisisjaren pleit Juncker tijdens 'Europese troontrede' voor meer Europa

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Na crisisjaren pleit Juncker tijdens 'Europese troontrede' voor meer Europa

[NOS] Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker opent vandaag het politieke seizoen met zijn jaarlijkse State of the Union-toepspraak. En voor het eerst is die Europese troonrede weer een beetje hoopvol. Juncker pleit voor meer Europese integratie. Na jaren van crises en met een brexit in zicht, denkt Juncker zo de toekomst van de EU veilig te stellen.

Sfeer omgeslagen

De afgelopen jaren kwam Juncker steeds met dezelfde waarschuwing: de EU staat op springen, zo zweerde hij. Vorig jaar hadden we te maken met de brexit, in de jaren daarvoor met de vluchtelingencrisis en economische crisis. Maar nu is de sfeer ineens omgeslagen. Na een meegevallen Europees verkiezingsjaar moet het gas erop.

Welke (foute) grap maakt Juncker dit keer?

Maar volgens Jean Lambert, fractievoorzitter van de Europese Groenen, moet er niet te vroeg worden gejuicht. "Ik hoorde mensen zeggen: we zijn veilig, de populisten hebben verloren, we kunnen gewoon weer door. Dat lijkt me een fout", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Het zou me niet verbazen als de populisten volgende keer sterker worden."

Eurocommissaris Frans Timmermans was gisteravond optimistischer. "Een paar van de allergrootste bedreigingen zijn niet waarheid geworden. De zogenaamde populistische lente is meer een Europese lente geworden. Tot chagrijn van mensen als Geert Wilders en Marine Le Pen, die likken nu hun wonden", aldus Timmermans in NOS Met het Oog op Morgen.

Grappen

Terwijl Juncker van wal steekt, zullen Europarlementariërs zich ook bezighouden met een hele andere vraag: gaat Juncker weer de mist in met een misplaatste grap? VVD-Volgens VVD-Europarlementariër Hans van Baalen kan Juncker zijn pogingen tot humor maar beter staken. "Het lukt hem slecht om zijn boodschap over te brengen. Dat heeft te maken met een wat versleten vorm van humor."

Ster advertentie
Ster advertentie