Binnenland

Waar komt het succes van de Nederlandse sportvrouwen vandaan?

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar komt het succes van de Nederlandse sportvrouwen vandaan?

Suzanne Schulting, Anna van der Breggen, Ranomi Kromowidjojo en de voetbaldames. Zo maar wat vrouwelijke sporters waar sportminnend Nederland van geniet. Vooral het afgelopen sportjaar waren het de vrouwen die uitblonken. Maar waar komt het vandaan? Langs de Lijn ging in een speciale uitzending opzoek naar het antwoord.

Dat gebeurde met in de studio Marjolein van Unen, oud-judoka en voormalig bondscoach van de vrouwen. In vijf verschillende delen werd de rol van de sportvrouw besproken.

Te beginnen met het succes van het afgelopen jaar. Waar komt het vandaan? Sociologe Agnes Elling, onderzoeker op het gebied van sociale ongelijkheid in en door sport, geeft een verklaring.

Daarna ging het over het verschil in coachen. Ga je anders om met vrouwen dan met mannen? Hockeycoach Marc Lammers heeft met allebei gewerkt.

Hoe is het om als vrouw in een mannenwereld te werken? Zeilster Carolijn Brouwer, winnaar van de Volvo Ocean Race, vertelt erover.

Ook in de teamsporten blinken vrouwen uit. Denk maar aan de handbaldames, de volleybalvrouwen en de voetballeeuwinnen. Arno Havinga, de bondscoach van de waterpolosters, hangt daarover aan de lijn.

Hoe gaan de media om met de vrouwelijke sporters? En wat is de rol van social media met betrekking tot een sporter? Lisette van der Geest maakte het van twee kanten mee: eerst als profschaatser en daarna als sportjournalist.

Ster advertentie
Ster advertentie