Binnenland
AVROTROS

Geen vakantiegeld? 'Ga daar niet zomaar mee akkoord'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen vakantiegeld? 'Ga daar niet zomaar mee akkoord'

Veel ondernemers hebben het financieel zwaar. Daar is ook de werknemer de dupe van. Maar liefst 1,7 miljoen werknemers in Nederland krijgen dit jaar geen vakantiegeld, zo blijkt uit onderzoek van vakbond CNV. Dat komt neer op één of de vijf mensen. "Dat is schokkend", zegt Jan-Pieter Daems, bestuurslid van CNV in Blok&Toine.

Afgelopen jaar kreeg acht procent al geen vakantiegeld. Dit jaar is dat met negentien procent dus meer dan verdubbeld. Mag de werkgever dit zomaar inhouden? Jan-Pieter Daems van het CNV geeft het antwoord op de belangrijkste vragen over het vakantiegeld.

1. Mag de werkgever zomaar vakantiegeld inhouden?

"Nee, dat mag in principe niet. Pas na overleg met de werkgever kan er bijvoorbeeld besloten worden om het bijvoorbeeld in termijnen te betalen. Maar eenzijdig het vakantiegeld inhouden mag niet."

2. Is hier vooral sprake van in bepaalde sectoren?

Ja, de evenementensector springt eruit. 70% krijgt het daar niet. Daarnaast krijgen veel mensen in de horeca, toerisme en retailsector geen vakantiegeld.

3. Is het hebben van geen geld een geldige reden vanuit de werkgever?

"Vakantiegeld is (uitgesteld) loon. Werkgevers worden door de overheid zeer royaal ondersteund. De uitbetaling van het vakantiegeld behoort daar ook toe."

4. Kunnen deze werknemers echt fluiten naar hun vakantiegeld of moeten zij dit later dan alsnog krijgen?

"Belangrijk is dat mensen dit aankaarten bij hun vakbond of rechtsbijstandverzekeraar. In principe is dit loon waar je recht op hebt. Het kan dus niet zomaar worden ingehouden."

5. Tot welke problemen kan het niet krijgen van vakantiegeld nog meer leiden?

"Mocht je je baan verliezen, dan krijg je minder ww. Je hebt immers een loonoffer gebracht. Dit kan stevig doorwerken. Als je twee jaar ww krijgt, krijg je dus een stuk minder ww na inlevering vakantiegeld."

6. Wat kun je als werknemer in zo'n situatie doen? Waar kun je aankloppen?

"Als je lid bent van een vakbond: meld je bij ons. Vorig jaar zijn we in gesprek gegaan met een werkgever die het niet uitbetaalde. Uiteindelijk moest de werkgever het alsnog uitbetalen."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie