Binnenland
NOS

Stichting pleit voor loslaten leeftijdsgrens 18 jaar in jeugdzorg

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stichting pleit voor loslaten leeftijdsgrens 18 jaar in jeugdzorg

De leeftijdsgrens voor jeugdzorg moet worden losgelaten. Daarvoor pleit stichting Het Vergeten Kind. De branchevereniging Jeugdzorg Nederland schaart zich achter het pleidooi, maar het kabinet ziet er niets in.

Bekijk hier het hele gesprek met de directeur van Het Vergeten Kind

In de huidige jeugdwet staat dat de hulp stopt als een jongere 18 wordt. "Voor veel jongeren is het feest als ze 18 worden, maar voor deze jongeren betekent het dat ze hun woonplek en hulp kunnen kwijtraken", zegt Margot Ende, directeur van Het Vergeten Kind. "Er wordt van hen verwacht dat ze op eigen benen staan. Een oneerlijke en onmogelijke start van een volwassen bestaan."

Het kabinet laat weten tegen het loslaten van de leeftijdsgrens te zijn. Het onderstreept het belang van goede begeleiding bij de uitstroom naar zelfstandigheid.

Verlenging

Jongeren die 18 worden, hebben wel nog de mogelijkheid om de jeugdhulp te verlengen. Dat moet de jongere elk half jaar opnieuw aanvragen bij de gemeente.

Volgens Het Vergeten Kind werkt dit systeem echter niet voor deze kwetsbare doelgroep, omdat de verzoeken lang niet altijd worden toegekend. Dat zorgt voor onzekerheid.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie