Binnenland
WNL

Burgemeester Vlaardingen over aanslagen bij woning loodgieter: 'Onderste steen is nog niet boven'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Vlaardingen over aanslagen bij woning loodgieter: 'Onderste steen is nog niet boven'

De onderste steen is nog niet boven rond de aanslagen op de woning van een loodgieter in Vlaardingen, zegt burgemeester van Vlaardingen Bert Wijbenga. "De eerste die verantwoordelijk is voor zijn veiligheid is de bedreigde zelf. We willen veel meer weten over de contacten en de lastige conflicten."

Afgelopen week werd Vlaardingen opgeschrikt door een reeks aanslagen op panden en bezittingen van de loodgieter. Die zit op dit moment ondergedoken op een ander adres, bevestigt de burgervader in Sven op 1. Hij hoopt dat de loodgieter open is in gesprek met de politie. "Ik weet dat het rechercheteam nog niet het verhaal heeft waarmee ze tot de waarheid komen."

De bedreigde loodgieter zit op dit moment ondergedoken, zegt de burgemeester. "Dat woord kun je er wel op plakken." Of hij in een safe house wordt ondergebracht, kan Wijbenga niet zeggen. "Bij beveiliging is één gulden regel: je moet er niet over communiceren."

'Buurt is het spuugzat'

Er is veel onduidelijkheid rond de acht aanslagen op de woning en bezittingen van de loodgieter, zegt Wijbenga. De buurt is de onrust "helemaal spuugzat". "Er wordt een oproep gedaan aan het gezag om uiterste inspanning te plegen om dit tot stoppen te brengen. Ik ben in die zin wel een beetje opgelucht dat de afgelopen drie nachten de mensen eindelijk rustig hebben kunnen slapen. Voor het eerst is de trend gebroken. Het werd echt te gek."

De laatste aanslag zou zijn gepleegd op het moment dat de politie even niet waakzaam was. De aanslagpleger zou hebben gewacht tot de politie vertrok en vervolgens snel hebben toegeslagen. Volgens Wijbenga is dat niet langer mogelijk. "De beveiliging hebben we opgeplust. Het idee: ik wacht even 20 minuten en dan doe ik het, daarvoor is de drempel nu te hoog."

Luister deze uitzending nu terug als podcast - Sven op 1

Op zoek naar opdrachtgevers

De politie heeft inmiddels een 17-jarige jongen aangehouden als tweede verdachte in het onderzoek naar een reeks ontploffingen in Vlaardingen. De Rotterdammer is vrijdagavond aangehouden en wordt verdacht van betrokkenheid bij de explosie aan de Gretha Hofstralaan op dinsdag. De jongen was in het gezelschap van een 16-jarige jongen toen hij werd gearresteerd. Die had een vuurwapen bij zich, waarop ook hij is aangehouden.

Wijbenga looft het werk van de politie. "Ik ben ontzettend te spreken over hoe de politie aanvullend op die beveiliging heel goed aandacht heeft voor dit onderwerp. Niet alleen met toezicht, maar ook met rechercheren. Er is nu een TGO (Team Grootschalig Opsporing, red.) opgestart. Dat betekent dat de beste rechercheurs met veel capaciteit bezig zijn met al die feiten."

"Maar wat we écht willen, is nu ook een keer de opdrachtgevers in de kraag kunnen vatten", zegt Wijbenga. "Die komen wel heel makkelijk weg."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie