Binnenland
NOSNTR

Grote rechtszaak tegen verboden motorclub Caloh Wagoh begonnen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote rechtszaak tegen verboden motorclub Caloh Wagoh begonnen

Bijna drie jaar na de eerste arrestaties startte vandaag de inhoudelijke behandeling van opnieuw een groot liquidatieproces. Het gaat om de zaak tegen leden van motorclub Caloh Wagoh. Zij zouden op bestelling moorden hebben gepleegd. In NOS Nieuws en Co een verslag van Mattijs van de Wiel.

Video niet beschikbaar

"Het rondje dat de rechtbankvoorzitter deed langs alle verdachten en hun advocaten, om te kijken of ze er zijn en of de namen kloppen, leek meer op een zoekspel in de overvolle rechtszaal", vertelde verslaggever Mattijs van de Wiel in NOS Nieuws en Co.

In totaal staan 21 verdachten terecht voor het uitvoeren van vijf liquidaties en het beramen van nog eens elf andere moorden. Soms bleef het bij een voornemen, soms werd serieus geprobeerd om iemand uit de weg te ruimen. Dit alles zou zich hebben afgespeeld in slechts een paar maanden tijd, tussen januari en augustus 2017.

Gehalveerde straf

Hoofdverdachte is de vroegere president van motorclub Caloh Wagoh. Hij zou tegen betaling moordopdrachten hebben aangenomen. Deze opdrachten zou hij weer hebben uitgezet bij verschillende moordcommando's, die voor een groot deel bestonden uit leden van de inmiddels verboden club.

"Het megaproces begon met een openingsstatement van het Openbaar Ministerie", aldus Van de Wiel. "Het onderzoek leunt voor een groot deel op de verklaringen van kroongetuige Tony de G., die meewerkte aan één van de liquidaties en die nu in ruil voor een gehalveerde straf tegen de anderen getuigt."

'Koelbloedig'

De politie vond ook een schat aan informatie op harde schrijven van één van de verdachten. In berichten werd openlijk gesproken over liquidaties. "Het ogenschijnlijke gemak, de luchtigheid en koelbloedigheid waarmee over leven en dood lijkt te worden beslist, is ontluisterend", zei het Openbaar Ministerie. "Niets leek het moordplan te kunnen stoppen."

Het strafdossier is gegroeid tot maar liefst 50.000 pagina's. Voor de behandeling van de zaak is een half jaar uitgetrokken, verdeeld over meer dan zestig zittingsdagen.

Caloh Wagoh

Ster advertentie
Ster advertentie