Binnenland
KRO-NCRV

Overheid geeft duidelijk signaal aan Schiphol: 'Op termijn krimp naar 440.000 vluchten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Overheid geeft duidelijk signaal aan Schiphol: 'Op termijn krimp naar 440.000 vluchten'

Minder vluchten en minder overlast: dat is het plan van de overheid. Schiphol wil niet dat het aantal vluchten verder krimpt dan 460.000 per jaar, maar de overheid geeft een ander signaal. Minister Harbers, van Infrastructuur en Waterstaat, houdt op lange termijn vast aan maximaal 440.000 vluchten per jaar. Zijn reactie was te horen bij Spraakmakers.

"Het is heel goed dat Schiphol de noodzaak ziet om meer balans te brengen tussen luchtvaart en omgeving. Ook als het gaat over geluidsoverlast en CO2-uitstoot", reageert minister Harbers. "Het besluit om het aantal vluchten terug te brengen naar 440.000 is genomen om de luchtvaart meer in balans te brengen met de omgeving, onder andere als het gaat om geluidsoverlast en CO2." Het terugbrengen van het aantal naar 460.000, waar Schiphol nu op zit, is daarbij volgens Harbers de eerste stap waarover op dit moment een consultatie loopt.

Streven is vijf jaar

"Daarna zullen we nog de volgende stap zetten naar een maximum van 440.000." Minister Harbers vertelt dat daarvoor een voorgeschreven Europese procedure wordt doorlopen. "Ook wij willen zo snel mogelijk gaan beoordelen op milieunormen in plaats van op aantallen", zegt Harbers. Hij geeft hierbij aan dat het tijd kost om die normen te ontwikkelen: "daar is onderzoek en aanpassing van wetgeving voor nodig. Het kabinet streeft ernaar om dat binnen 5 jaar klaar te hebben."

Minderen vluchten niet voldoende

Volgens Joris Melkert, luchtvaartdeskundige (TU Delft), is dit een duidelijk signaal van de overheid. Hij zegt blij te zijn dat ook vast wordt gehouden aan de hinderbenadering. Hiermee wordt bedoeld dat op den duur overgegaan zal worden naar een nieuwe manier van meten, waarbij niet het aantal vluchten bepalend is maar overlast en hinder. "En dat vind ik een hele gezonde benadering", zegt Melkert. Hij gaf eerder in Stand.nl al aan dat alleen het minderen van vluchten namelijk niet de oplossing is. Dan kunnen er bijvoorbeeld gewoon grotere vliegtuigen gebouwd worden die juist voor meer overlast zorgen. Dit alles gaat volgens Harbers tijd kosten, maar "misschien gaat door politieke druk het tempo nu wat omhoog."

Kijk en luister hier Stand.nl terug.

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie