Binnenland
BNNVARA

Zo hou je eendenvrouwtjes uit elkaar

foto: Vroege Vogels/Rob Ruitersfoto: Vroege Vogels/Rob Ruiters
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo hou je eendenvrouwtjes uit elkaar

Tijdens het voeren van de eendjes valt het niet per se op, maar de ene eend is de andere niet. De mannetjes zijn nog goed uit elkaar te houden met duidelijke kleurkenmerken. Maar, de vrouwtjes zijn allemaal bruin! Op het eerste gezicht zijn ze moeilijk te onderscheiden, maar het is echt wel zichtbaar. Dus ben jij benieuwd welke eend er in de plas bij jou in de buurt zwemt? Vogelaar Thijs Fijen legt in Vroege Vogels de verschillen uit.

Hoe herken je vrouwtjeseenden? (twee delen)

In Nederland kom je veel eendensoorten tegen, vooral in de winter. De mannetjes zijn met bonte kleurkenmerken doorgaans goed te herkennen maar bij de vrouwtjes is dat een ander verhaal. De vrouwtjes van krakeend, kuifeend, wilde eend en wintertaling, zijn allemaal bruin - met respect - saai gekleurd en de soorten zijn op het eerste gezicht moeilijk van elkaar te onderscheiden.

Bovendien houden ze zich ook vaak stil. Dus aan het geluid herkennen, zoals bij veel andere vogelsoorten, is er ook niet bij. Maar, zoals zo vaak, als je beter kijkt, zie je de verschillen wel. Thijs Fijen, fanatiek vogelaar, heeft een makkelijke regel om de vrouwtjes te herkennen: eenden zitten heel vaak in paartjes bij elkaar. Als het mannetje in de buurt is, weet je dus vaak meteen tot welke soort het vrouwtje behoort.

Zoek de verschillen

De wintertaling is vaak de helft van de grootte van een wilde eend. De krakeend heeft altijd een wit vlekje op de zijkant en het kuifeendvrouwtje heeft, zoals de naam al zegt, een kuifje. Hieronder zie je vier verschillende 'onopvallende' eendenvrouwtjes. In het klein, in de hoek zie je hoe de man eruit ziet. Dan kan jij ze vanaf nu ook uit elkaar houden!

Wilde eend, foto's: gerkevisser en Hannitsko

Krakeend, foto's van: willemdewolf en mandarijneend


Kuifeend, foto's: JanetBos en karelbuitenkamp

Wintertaling, foto's: karelbuitenkam en keesvenneker

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie