Binnenland

Uitvaartbranche groeit als kool

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Uitvaartbranche groeit als kool

[NOS] De een zijn dood is de ander zijn brood. Voor de begrafenisbranche gaat dat letterlijk op. Het aantal uitvaartbedrijven is in de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld. De branche is goed voor een omzet van 1,15 miljard euro. Bij uitvaartbedrijven werkten in 2015 9500 mensen, 900 meer dan in 2010, blijkt uit cijfers van het CBS.

In 2007 waren er 1110 begrafenisondernemingen, tien jaar later is dat gegroeid naar 1990, een toename van bijna 80 procent. Van die 1990 bedrijven is 90 procent actief in de uitvaartverzorging, de resterende tien procent zijn crematoria en mortuaria.

De meeste uitvaartondernemingen zijn klein, driekwart is eenmansbedrijf. Slechts 8 procent heeft vijf of meer mensen in dienst. Een paar grote uitvaartverzekeraars, zoals Monuta, Yarden en Dela, hebben meer dan 100 mensen in dienst.

"Kleine bedrijven zijn persoonlijker en goedkoper."

De meeste groei zit bij de kleine begrafenisondernemers. Volgens het CBS tekent dit de trend van schaalverkleining en uitvaarten op maat.

Begrafenisondernemer is geen beschermd beroep: iedereen kan zich uitvaartondernemer, uitvaartverzorger, uitvaartplanner, uitvaartadviseur, uitvaartconsulent, of wat dan ook noemen.

Onder de nieuwe begrafenisondernemers zijn ook veel budgetbedrijven en prijsvechters die goedkoop begraven of cremeren aanbieden. Dit tot verdriet van de grote jongens in de uitvaartbranche.

De sterke groei van de branche zet druk op prijzen voor een begrafenis, zegt Marieke Henselmans, schrijfster van het boek Laat je niet kisten door de commercie. "De grote partijen zeggen dat een uitvaart tussen de 8000 en 10.000 euro kost. Maar door de opkomst van budget-uitvaarders kan het inmiddels tot zeker de helft goedkoper."

Ster advertentie
Ster advertentie