Binnenland
BNNVARA

Oud-politiemensen melden zich massaal aan om te helpen bij cold case onderzoek

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-politiemensen melden zich massaal aan om te helpen bij cold case onderzoek

Er zijn ongeveer 1700 cold case zaken in Nederland. Dat zijn ernstige moordzaken, die soms jarenlang onopgelost blijven. Ze blijven vaak op de plank liggen vanwege een gebrek aan geld en capaciteit. Misdaadverslaggever Mick van Wely deed daarom eind vorig jaar een oproep aan oud-rechercheurs die nu met pensioen zijn. Misschien zouden zij zich op de cold case zaken kunnen storten? Een goed idee blijkt, want er kwamen meer dan 70 reacties op! Wie zijn zij en hoe nu verder? Van Wely geeft toelichting in De Nieuws BV.

Oud-politiemensen melden zich massaal aan om te helpen bij cold case onderzoek

Video niet beschikbaar

Verschillende expertises

"Er zit van alles tussen: het zijn rechercheurs, er zitten forensisch experts bij die gespecialiseerd zijn in sporenonderzoek, administratief medewerkers, mensen die gespecialiseerd zijn in bommen of handschrift. Bij het oplossen van zaken heb je allerlei expertise nodig, dus dat is waardevol", vertelt Van Wely.

Maar niet iedereen die gereageerd heeft is meteen aan het werk gegaan. "Sommige politieagenten wilden eigenlijk niet bij een bestaand team, maar wilden met elkaar. -als gepensioneerden- in een apart onafhankelijk team om vanuit daar in de luwte te werken. Dat is niet de structuur die de politie voor ogen heeft. Anderen vonden de vergoeding te laag, het is een tientje per uur", licht de misdaadverslaggever toe. Uiteindelijk zijn er gesprekken geweest met zo’n dertig mensen, waarvan de eersten al zijn geselecteerd. Die worden binnenkort toegevoegd aan bestaande teams, en zullen in hun regio de cold case teams aanvullen.

Doorbraken door DNA-onderzoek

Niet alleen de bijdrage van oud-rechercheurs kan helpen bij het oplossen van deze afgeschreven zaken. Er zijn de afgelopen jaren namelijk veel revolutionaire nieuwe ontwikkelingen op het gebied van DNA-onderzoek die kunnen leiden tot doorbraken in zulke zaken. Zo is er recentelijk een verdachte opgepakt voor de moord op de Rotterdammer Hans van der Mee, vertelt Van Wely. De man werd in 1990 om het leven gebracht maar er werd nooit een dader gevonden. "Ze kwamen gewoon niet verder, de lui waren gemaskerd, er kwamen geen tips binnen, het was geen heterdaad, dan houdt het op een gegeven moment op."

Wel heeft een van de daders een bivakmuts achtergelaten, die de politie al die tijd heeft bewaard. In die tijd kon je niks met DNA, maar de afgelopen 30 jaar zijn de technieken zo ontwikkeld dat ze een spoor hebben gevonden op het mutsje. "Uiteindelijk hebben ze vorig jaar een DNA profiel kunnen maken, dat gooiden ze door de landelijke DNA databank voor veroordeelden, en er volgde een match. Moet je je voorstellen dat de oplossing van de zaak letterlijk in een 'minutieus celdingetje' lag op die muts, die jarenlang is bewaard. Dan kan je na 30 jaar de nabestaanden vertellen van 'we hebben een verdachte opgepakt'. Dat geeft zoveel hoop!"

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie