Binnenland

Alsnog uitkering voor zwangere zelfstandigen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alsnog uitkering voor zwangere zelfstandigen

Zo'n 17.000 zelfstandig ondernemers die tussen 2004 en 2008 bevielen van een kind, hebben alsnog recht op een uitkering. De Centrale Raad van Beroep deed vandaag na jaren procederen een definitieve uitspraak.

Tussen 1 augustus 2004 en juni 2008 was er geen regeling voor zwangere zelfstandig ondernemers. Dat betekende dat ze geen geld kregen als ze een kind kregen.

In 2005 startte de FNV samen met het proefprocessenfonds Clara Wichmann een proces om de overheid te dwingen toch uit te keren. Dat liep door tot aan de Hoge Raad, die oordeelde dat het UWV niet verplicht was uit te keren.

VN Vrouwenverdrag

Het Clara Wichmann Fonds stapte vervolgens naar het CEDAW, een onderdeel van de Verenigde Naties dat toezicht houdt op naleving van het VN Vrouwenverdrag. Het CEDAW oordeelde in 2014 dat er in strijd met het verdrag was gehandeld en dat de overheid een regeling moest treffen met de getroffen vrouwen.

De Staat deed dat niet, waarna een gang naar de bestuursrechter volgde. De hoogste macht in die rechtsgang, de Centrale Raad van Beroep, oordeelt nu dat de vrouwen wel degelijk recht hebben op een uitkering.

Het UWV moet binnen 16 weken besluiten hoe die uitkering vorm moet krijgen. Zodra dat bekend is, kunnen vrouwen die menen er recht op te hebben naar het UWV stappen.

Ster advertentie
Ster advertentie