Binnenland
AVROTROS

Zoom alweer in opspraak, welke app kun je dan gebruiken voor videobellen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zoom alweer in opspraak, welke app kun je dan gebruiken voor videobellen?

Google Hangouts, Houseparty en Zoom. Allemaal voorbeelden van apps voor videobellen, dé manier om in deze tijd toch in contact te zijn met vrienden en familie. We horen steeds meer dat deze apps niet veilig zijn om te gebruiken. Hoe zit dit precies?

"Zoom heeft afgelopen week laten zien dat ze heel onbetrouwbaar zijn", zegt Evelyn Austin, directeur bij Bits of Freedom in Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Eerder deze maand kwam Zoom al in het nieuws, omdat het stiekem data deelde met Facebook. Vandaag werd duidelijk dat Zoom gebruikers links naar websites met elkaar laat delen. De linkjes kunnen naar bestanden op je computer leiden, waardoor een aanvaller je Windows-wachtwoord kan stelen.

Hoe gebruiken bedrijven jouw gegevens?

Er zijn volgens Austin twee dingen waar je je zorgen om moet maken bij het gebruiken van dit soort apps. De eerste zorg is of het verkeer, dus videobellen, chatten en audiogesprekken, veilig wordt uitgewisseld.

Het tweede waar je je zorgen om moet maken, is op welke manieren dit soort bedrijven de gegevens die zij over jou verzamelen gebruiken en of ze die delen met andere derde partijen voor marketing en andere doeleinden.

Hackers hebben een hoop aan jouw gegevens

De vraag is ook hoe makkelijk het voor hackers is om een app als Zoom te hacken. Wanneer dat gebeurt kunnen hackers een aantal verschillende dingen met die gegevens doen.

Austin: "Hackers kunnen jouw gebruikersnaam en wachtwoord achterhalen en daarmee jouw account overnemen. Dan kunnen ze namens jou videogesprekken starten met mensen in jouw contactenlijst. Ook kunnen zij videogesprek aftappen, met je meekijken en het gesprek opslaan."

Een andere optie voor hackers is volgens Austin dat zij het wachtwoord van jouw account aanpassen, zodat jij een foutmelding bij het invoeren van je wachtwoord krijgt en jij wordt misleid om het juiste wachtwoord in te vullen. Het vervolg is dat de hacker vervolgens in kan loggen op andere accounts van jou, waar geld te halen valt.

Waarom is deze app dan nog te downloaden?

Het is duidelijk dat Zoom hun beveiliging en privacyvoorwaarden niet op orde heeft. Austin: "Ze hebben afgelopen week laten zien dat ze heel onbetrouwbaar zijn." Hoe kan het dan dat deze app nog gewoon te downloaden is? "In Nederland zou de Autoriteit Persoonsgegevens dit soort bedrijven aan moeten pakken."

De Autoriteit Persoonsgegevens geeft aan dat wanneer een bedrijf zijn hoofdvestiging in Europa heeft, de toezichthouder van dat land de leidende toezichthouder is en andere autoriteiten mee kunnen kijken. Als de hoofdvestiging in Nederland zit, doet Nederland dat dus.

Wanneer er geen hoofdvestiging in Europa zit, kan iedereen een autoriteit starten en zelf een onderzoek doen. Van Zoom is nog niet duidelijk of zij hoofdvestiging in Europa hebben en daarom is het ook nog niet duidelijk of de Autoriteit Persoonsgegevens een onderzoek kan starten.

Mocht de Autoriteit Persoonsgegevens dit onderzoek starten, kunnen zij dit niet bekendmaken zolang het onderzoek nog niet is afgerond en er conclusies zijn getrokken. Dat kan namelijk grote consequenties hebben voor de reputatie van het bedrijf.

'Gratis product niet goed voor je privacy'

Austin legt uit dat elke app een verdienmodel nodig heeft. "Wanneer een app gratis is, moet je goed na moeten denken wat het verdienmodel van het bedrijf zal zijn. Lees je goed in voordat je besluit een app te downloaden."

"Geen enkel gratis Google product is goed voor je privacy." De directeur van Bits of Freedom geeft het advies om op internet te zoeken of er organisaties zijn die bepaalde apps aanraden. Zo heeft zorgorganisatie ActiZ een artikel geschreven met apps die zij betrouwbaar achten voor mensen in de zorg die moeten communiceren met cliënten.

Welke apps zijn dan wel aan te raden?

Voor één-op-één-gesprekken, raadt Austin de app Signal aan. "Dat is een hele veilige app waar je verkeer veilig wordt verstuurd en geen gegevens met derde partijen worden gedeeld."

Wil je met meer mensen tegelijkertijd beeldbellen? Dan raadt Austin Jitsi Meet aan."'Jitsi Meet is een stukje software dat door verschillende organisaties, ook in Nederland, wordt aangeboden. Dan wordt je verkeer redelijk beveiligd en geen data gedeeld met derde partijen."

Als laatste, maar zeker wel mindere, optie om te overwegen voor Apple gebruikers noemt Austin Facetime. Je verkeer wordt beveiligd verstuurd en Apple kijkt niet mee met je gesprekken. Wat Apple wel doet is gegevens over je gebruik opslaan. "Ze weten wel met wie je belt, wanneer je belt en hoe lang het duurt", zegt Austin.

Laat je goed informeren

Dan blijft er dus nog een behoorlijk beperkte keuze over. Twijfel je over aan app? Dan geeft Austin het advies om te kijken naar een partij die je vertrouwt en advies geeft over dit soort zaken.

Het is volgens Austin ook belangrijk dat de overheid hier advies in gaat geven. "De overheid zou hier ook advies in moeten geven en delen van de juiste informatie moeten stimuleren, zodat deze kennis op een makkelijke manier beschikbaar komt."

Zoom biedt excuses aan

Op 2 april heeft het Zoom zijn excuses aangeboden en verbetering beloofd. "We onderkennen dat we tekort zijn geschoten bij de verwachtingen rond veiligheid. Dat spijt me ontzettend en we gaan er wat aan doen", schrijft de oprichter en ceo van Zoom, Eric S. Yuan.

De komende negentig dagen zet het bedrijf de ontwikkeling van nieuwe functies op pauze, zodat de volledige mankracht kan worden ingezet voor het verbeteren van de privacy en veiligheid van de app.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie