Binnenland
NOS

OM verdedigt besluit na zaak Akwasi: 'Officier van justitie van andere zaak halen was verstandig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OM verdedigt besluit na zaak Akwasi: 'Officier van justitie van andere zaak halen was verstandig'

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam gaat Akwasi niet vervolgen om zijn uitspraak tijdens de Black Lives Matter-demonstratie in Amsterdam. De officier van justitie die het besluit tekende is wel van een soortgelijke zaak gehaald. "De aandacht voor haar persoon zou ten koste kunnen gaan voor de inhoud", zegt persofficier van het OM, Katelijne den Hartog in Radio Tour de France.

Na de beslissing in de zaak Akwasi kwam officier van justitie Jacobien Vreekamp onder vuur te liggen. Door haar voormalige nevenfunctie in het bestuur van Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam, waarin ook Kick Out Zwarte Piet-activist Mitchell Esajas zat, werd haar onafhankelijk onder andere door enkele Kamerleden in twijfel getrokken. Daardoor werd besloten om haar van een soortgelijke zaak af te halen.

Andere zaak

Het gaat om de zaak van journalist Clarice Gargard die onder een livestream twee jaar geleden geconfronteerd werd met hatelijke reacties. De verdachten worden beschuldigd van onder meer bedreiging, opruiing en discriminatie. Twee van de verdachten krijgen een taakstraf van 30 uur en twee een boete van 350 euro.

Advocaat Sidney Smeets vertegenwoordigt Gargard in de rechtbank. Hij is niet te spreken van het besluit om de officier van justitie te vervangen. "We zijn al twee jaar met deze zaak bezig, hebben twee jaar contact gehad met deze officier. En dan moeten we via de media vernemen dat zij niet bij de zitting zal zijn", zei hij vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Voorbereiding nog steeds goed

"De zaak is door twee officieren voorbereid. Een daarvan verschijnt vandaag niet op zitting." Volgens den Hartog is het daarom niet zo dat de zaak minder goed voorbereid kon worden.

Het is een uitzonderlijke maatregel om een officier van justitie van een zaak te halen. De persofficier kan zo snel geen enkel ander voorbeeld bedenken. Toch was het volgens haar een logisch besluit. "Vanwege alle aandacht, commotie en meningen over haar persoon is gekozen om haar van de zaak af te halen. Zo blijft het om de inhoud gaan en niet om haar persoon."

Wel benadrukt het OM dat het besluit geen vorm van afkeuring is. "We staan vol achter de officier in kwestie", zegt den Hartog. Ook de officier zelf staat achter het besluit, laat den Hartog weten.

om staat achter besluti vervolgen akwasi rtdf

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie