Politiek
WNL

Oud-minister Henk Kamp (VVD): 'Mark Rutte kan best 20 jaar premier blijven'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-minister Henk Kamp (VVD): 'Mark Rutte kan best 20 jaar premier blijven'

Als het aan oud-minister en Rutte-vertrouweling Henk Kamp ligt, blijft Rutte voorlopig nog aan als premier. “Hij zit er nu 12 jaar, maar hij zou er ook 16 of 20 jaar kunnen zitten”, zegt hij in Sven op 1: Zomereditie. Kamp zat in meerdere kabinetten-Rutte en kent de premier goed: “Hij heeft er nog erg veel lol in, ik denk dat ook dat de partij hem wil, de kiezers hebben hem tot de grootste partij gemaakt. Ik zie het hem zo doen.”

Video niet beschikbaar

Acht op de tien Nederlanders vindt dat Rutte over zijn houdbaarheidsdatum is. Maar dat gelooft Kamp niet: “Dat moet bij de verkiezingen nog blijken.”

Over Mark Rutte wordt gezegd dat hij meer een manager dan een politiek leider is. Kamp benadrukt dat managen voor minister-president ook erg belangrijk is. “Voor het vormen van een behoorlijk landsbestuur moeten compromissen gesloten worden.”

Kritiek op de VVD luidt dat het soms niet meer duidelijk is waar de partij voor staat. Kamp beaamt dat. Voor het vormen van een “behoorlijk landsbestuur”, waar de VVD als grootste partij na de verkiezingen verantwoordelijk voor is, moeten compromissen gesloten worden. “En je moet als politiek leider van de VVD, en als premier, vervolgens die compromissen verdedigen en uitdragen. Dan is dat het verhaal van de coalitie”, legt hij uit. “Het is dan zo dat het VVD-verhaal naar de achtergrond verschuift.” Hij geeft aan dat hij vermoedt dat kiezers dit wel zullen begrijpen.

'VVD hoeft niet te luisteren naar JOVD'

Kamp is het niet eens met de jonge liberalen van de Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) die vinden dat het tijdperk Rutte na deze regeerperiode klaar moet zijn. “Ik vind dat dit niet zo is, ik vind dat we een hele goede premier hebben die het in de Tweede Kamer heel goed doet en in Europa. Als hij de energie houdt om door te gaan en steun van kiezers heeft, dan moet hij vooral doorgaan.” De VVD hoeft niet te luisteren naar wat de JOVD zegt, aldus Kamp.

Oud-minister Henk Kamp (VVD): ‘Mark Rutte kan best 20 jaar premier blijven’

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie