Binnenland
KRO-NCRV

'We willen ons altijd prettig, veilig en beschermd voelen, maar zo is de wereld niet meer'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We willen ons altijd prettig, veilig en beschermd voelen, maar zo is de wereld niet meer'

"Ik denk dat we het heel serieus moeten nemen", zegt oud-AIVD-directeur Rob Bertholee bij Spraakmakers naar aanleiding van de oproep om ons beter voor te bereiden op een cyberaanval of ramp.

"Ik denk dat we ons moeten realiseren dat het niet elke dag gebeurt dat twee veiligheidsdiensten en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid samen een interview geven en met een statement komen", zegt het voormalig hoofd van de AIVD. "Ik denk dat we het heel serieus moeten nemen."

We realiseren ons volgens hem te weinig hoe groot te dreiging kan zijn. "Ik denk niet alleen aan oorlog Oekraïne. Maar vooral ook aan de digitale infrastructuur, die zo verknoopt is en waar we zo van afhankelijk zijn en die relatief gemakkelijk verstoord zou kunnen worden." Volgens hem is het de uitdaging voor de overheid om geen paniek te zaaien, maar mensen wel voor te bereiden.

Geen sexy onderwerp

"Dat is altijd het dilemma", zegt Guusje ter Horst, die in 2029 als toenmalig minister een eerdere campagne leidde. "Het is geen kwestie van bang maken." Je moet gewoon goed voorbereid zijn, vindt ze. Al is het maar om je te redden als je eigen elektriciteit uitvalt. Alhoewel de coronacrisis volgens haar wel heeft laten zien dat iets groots ons zomaar kan treffen.

Dat we ons niet voorbereiden, komt, denkt ze omdat het geen "sexy onderwerp" is. "We willen ons altijd prettig, veilig, beschermd voelen, maar zo is de wereld niet meer."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie