Binnenland
BNNVARA

Frans Timmermans: 'Moeder natuur laat dagelijks weten dat ze het zat is'

foto: Vroege Vogels/Henny Radstaakfoto: Vroege Vogels/Henny Radstaak
  1. Nieuwschevron right
  2. Frans Timmermans: 'Moeder natuur laat dagelijks weten dat ze het zat is'

"Ook de klimaatcrisis zal alle aspecten van ons leven en onze economie raken." Dat zegt Eurocommissaris en vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans in Vroege Vogels. Volgens hem is er in dat opzicht duidelijk een parallel te trekken met de huidige crisis rond het coronavirus, dat zich ook niet aan landsgrenzen houdt.

Frans Timmermans: moeder natuur laat dagelijks weten dat ze het zat is

In december 2019 werd de Green Deal gelanceerd door de Europese Commissie. Timmermans is op dit moment bezig met het stuk voor stuk onthullen van de wetten en strategieën die nu ontwikkeld worden in het kader van die Green Deal.

Inzet van de Commissie is dat in 2050 heel Europa klimaatneutraal moet zijn. Als onderdeel van de Green Deal presenteerde Timmermans inmiddels al de klimaatwet. Andere puzzelstukken, zoals een biodiversiteitsstrategie, volgen later.

Biodiversiteit gaat harder achteruit dan gedacht

De biodiversiteit gaat harder achteruit dan we dachten, kijk bijvoorbeeld alleen al naar de teruggang in insecten als bijen en vlinders: in 30 jaar tijd is de hoeveelheid met 75% afgenomen. Timmermans is zich bewust van de noodzaak ook op dit terrein in te grijpen: "Het uitsterven van een miljoen soorten heeft rechtstreeks effect op de natuur en onze gezondheid."

Quote

Als we temperatuurstijging onder de in Parijs afgesproken 1,5 graad weten te houden, hebben we nog controle over de situatie.

Frans Timmermans

Timmermans: "We hebben er alle belang bij om anders met ons land om te gaan, minder pesticiden te gebruiken. Probleem is dat biodiversiteit lastiger te meten is dan de uitstoot van CO2. We willen daarom graag dat wetenschappers ons helpen die zo precies mogelijk te kwantificeren. Ik doe hierbij een oproep aan de wetenschap. Wát moeten onze doelpalen zijn?"

Landbouwbeleid moet duurzamer

Het Europese landbouwbeleid moet daarom duurzamer, vindt Timmermans. Volgens een brief die 3600 wetenschappers onlangs opstelden, dreigt het huidige beleid de Green Deal zelfs te ondermijnen. De Europese klimaatman is het daar mee eens: "Daarom komen we binnenkort ook met een nieuwe strategie: van boer tot bord."

Timmermans: "Minder gebruik van pesticiden, maar ik vind ook dat boeren een goede bescherming moeten krijgen, zeker boeren die duurzaam produceren. We moeten bewuster worden van onze keuzes, hoe we leven en wat we eten."

Quote

Als mijn kleinkind als hij 20 jaar is vraagt: opa, wat heb je gedaan aan de klimaatcrisis? Dan wil ik tegen mijn kleinkind kunnen zeggen: ik heb me er echt voor ingezet.

Frans Timmermans

'Klimaatcrisis laat niemand onberoerd'

"De klimaatcrisis laat niemand onberoerd", zegt Timmermans. "We moeten vrij forse voorstellen doen, dat maakt me niet overal populair. Mijn taak is om te laten zien dat de urgentie er is, maar ook dat het kán. Moeder natuur herinnert ons er regelmatig aan dat we een probleem hebben. Ze is het zát hoe we met elkaar omgaan."

"Je ziet onvoorspelbare weerpatronen, grote bosbranden, overstromingen, woestijnvorming in Spanje. Als we temperatuurstijging onder de in Parijs afgesproken 1,5 graad weten te houden, hebben we nog controle over de situatie."

Verantwoordelijk gedragen voor komende generaties

Wat drijft de Eurocommissaris? "Ik word dit jaar als het meezit voor het eerst grootvader. Als mijn kleinkind later 20 jaar is en vraagt: 'Opa, wat heb je gedaan aan de klimaatcrisis?' Dan wil ik tegen mijn kleinkind kunnen zeggen: 'Ik heb me er echt voor ingezet en heb geprobeerd iedereen mee te krijgen.' Dít is het moment om te laten zien of we in staat zijn om ons verantwoordelijk te gedragen ten opzichte van komende generaties."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie