Binnenland

Drinken, dansen en een baby verzorgen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Drinken, dansen en een baby verzorgen

Lekker doorzakken in de kroeg terwijl je kind van vier weken oud bij een oppas zit. Dat moet kunnen, vinden schrijvers Willem Bosch en Sarah Sluimer. Na een periode vol drank en dans werden ze ouders van Ezra, nu een jaar geleden. Voor hij er was spraken ze af dat ze hun leven niet radicaal zouden omgooien.

Willem en Sarah schreven samen columns over het ouderschap, waarmee ze mensen willen laten zien dat het nog steeds lukt om een normaal leven te hebben. De columns zijn nu gebundeld in een boek: Ontaarde Ouders.

Goede voornemens genoeg, maar zoals toen wordt het niet meer, geeft Sarah toe. "Gisteravond zaten we op de bank te bedenken dat we toch wel erg moe zijn. Af en toe daalt het in: dit is geen tijdelijke roeping." Voor de geboorte van Ezra was het anders. Willem: "Een beetje rock 'n roll was het wel: veel drinken, veel werken, niet een leven waar je een baby bij kan hebben."

Ze wilden niet zo worden als andere ouders. "Hoe goed hun voornemens ook zijn, je ziet dat ze toch na een half jaar of eerder in een soort slipstream terecht komen waarin ze elkaar vergeten", ziet Sarah. "Ze kijken elkaar niet meer aan, ze hebben geen seks meer, ze doen nooit meer iets leuks. Wij hebben bedacht: whatever happens, dat niet. Dat kost veel extra energie, want daardoor moet je blijven drinken terwijl die baby niet slaapt dus wij hebben het onszelf eigenlijk twee keer zo zwaar gemaakt."

Verkering hebben

Nu is de vrijdagavond heilig. "Dat hebben we heel consequent gedaan. Ook als we moe waren en dachten: we willen liever netflixen op de bank. Het is niet dat we tot vier uur 's nachts naar clubs gaan, rond een uur of twaalf zijn we alweer klaar."

"Het gaat dan niet om het drinken", vertelt Willem. "Je bent de rest van de tijd met die baby en dat is echt fantastisch, maar je moet gewoon een keer per week samen zijn. Verkering hebben, verliefd op elkaar zijn en het niet over de baby hebben..."

"Maar ook niet heel gedwongen het níet over de baby hebben, dat vind ik ook altijd zo kinderachtig," vult Sarah aan. "Als je het over de baby wilt hebben is het prima. Maar wij hebben er sowieso nooit last van gehad dat het kind het enige is dat ons bindt."

Niet moeilijk doen

Toch is het ouderschap niet alleen maar lang leve de lol. Emotie en schuldgevoel zijn er ook, ontdekten Willem en Sarah. Bijvoorbeeld toen ze met Ezra op zoek gingen naar een goede crèche, terwijl hij pas drie maanden was.

Alles bij elkaar hoeft het ouderschap niet zo ingewikkeld te zijn, vinden ze. Willem; "Je moet natuurlijk niet roken en niet drinken tijdens de zwangerschap maar die lijst met wat je niet mag is wel onnodig lang geworden. Gun jezelf een beetje vrijheid. Het stikt van de blogs en columns van mensen die zeggen dat het heel erg zwaar is. Om te beginnen is het heel erg leuk en verder is het allemaal niet zo moeilijk, als je maar niet zo moeilijk doet. Je moet er ook gewoon om kunnen lachen."

Bekijk hier het gesprek met Sarah Sluimer en Willem Bosch in De Nieuws BV:

Ster advertentie
Ster advertentie