Binnenland
AVROTROS

'Richt een Nederlandse Emancipatie Autoriteit op'

foto: CCfoto: CC
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Richt een Nederlandse Emancipatie Autoriteit op'

Er moet een Nederlandse Emancipatie Autoriteit komen: een instantie die de naleving van gelijke rechten van vrouwen en minderheden gaat handhaven. Die oproep doen drie vrouwelijke hoogleraren van de Diversity Hub van de Universiteit Utrecht. "Gelijkheid is nota bene verankerd in artikel 1 (van de Grondwet, red.), maar er is geen enkele instantie die erop toeziet dat dit grondrecht wordt nageleefd", zegt professor dr. Senden in dr Kelder en Co.

{podcast audio="125210" caption="Jortcast #205 - Pleidooi voor een Emancipatie Autoriteit" }

"Er zou een algemene toezichthouder moeten komen op het gebied van gelijke rechten", zegt Senden, hoogleraar internationaal recht aan de Universiteit Utrecht. "We hebben al zoveel toezichthouders", werpt Jort Kelder tegen.

Video niet beschikbaar

Senden: "Dat is meteen de kern, waarom hebben we voor heel veel publieke belangen wél een toezichthouder, denk aan de financiële markten (AFM) en aan de consumentenbelangen (ACM), maar voor het recht op gelijke behandeling hebben we die niét."

'Vrouwenquotum erdoor geramd'

"Maar jullie hebben toch eigenlijk alles al gewonnen, je hebt een vrouwenquotum erdoor geramd, de wetten zijn er: klaar! Wat heb je nou nog extra nodig," vraagt dr Kelder.

"Dat is echt zo'n misperceptie," zegt professor Senden. "Het idee dat alles wel goed is. We hebben veel bereikt, er zijn belangrijke stappen gezet. Konden we dat ook maar zeggen voor heel veel andere terreinen. Denk aan de loonkloof. We hebben sinds 1957 wetgeving dat er gelijke beloning moet zijn voor mannen en vrouwen voor gelijke arbeid. En de cijfers laten zien dat het verschil steeds groter wordt."

Kapper

Het oprichten van een Nederlandse Emancipatie Autoriteit zou het voor vrouwen en minderheden makkelijker moeten maken om hun recht te halen. Er is nu geen bemiddelende instantie waar je kunt klagen als je ongelijk behandeld wordt. Nu hebben mensen die gediscrimineerd worden op basis van sekse of afkomst de gang naar de rechter, maar dat is complex, duur en kan nadelig uitpakken voor bijvoorbeeld het verloop van je carrière.

De professoren willen een autoriteit die bestaande wetten en regels naleeft en er bij marktpartijen op aandringt om gelijke behandeling in te voeren. Een concreet voorbeeld zijn volgens Senden de tarieven bij de kapper. Nu betalen vrouwen standaard meer dan mannen, puur op basis van hun sekse. "Dat is geen neutraal criterium", zegt Senden. "Als je mensen die langer in de stoel zitten meer laat betalen is dat neutraal, maar je moet geen onderscheid maken op sekse."

Dit probleem kan nu nergens op een laagdrempelige manier worden aangekaart. Een vrouw die dit onrecht op wil heffen, moet de gang maken naar de Commissie voor de Rechten van de Mens. Als er een Nederlandse Emancipatie Autoriteit zou zijn, had die er bij marktpartijen op aan kunnen dringen om deze ongelijkheid op te heffen.

Oproep voor Nederlandse Emancipatie Autoriteit

Ster advertentie
Ster advertentie