Binnenland
KRO-NCRV

Afschieten herten Oostvaardersplassen: 'Het gaat alle perken te buiten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Afschieten herten Oostvaardersplassen: 'Het gaat alle perken te buiten'

Dierenbeschermers en de provincie Flevoland staan vandaag tegenover elkaar in de rechtbank. De provincie wil ruim duizend edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen, omdat er anders te veel gegraasd wordt. Zes natuurorganisaties zijn tegen het afschieten. In Stand.nl werd maandagochtend flink gediscussieerd over de kwestie.

Perken te buiten

"Wij zijn sterk tegen het afschieten van dieren", zegt Marius Bouscholte van stichting Dierbaar Flevoland. "In een slechte winter sterven een hoop dieren en dat is een volledig natuurlijk proces. Nu worden gezonde dieren gedood, erger nog: vooral vrouwelijke en jongen dieren. Het gaat werkelijk alle perken te buiten."

Wildgroei aan wild

Volgens Harold Hofstra, gedeputeerde van de Provinciale Staten, is afschot echter noodzakelijk. "Er is sprake van een dermate grote groei, in een jaar tijd zijn er bijna 800 á 900 herten bij gekomen, dat het gebied dat gewoon niet aan kan." Ook mede vanwege de demonstraties van afgelopen winter voelt de provincie zich genoodzaakt de Oostvaardersplassen op een nieuwe manier te beheren dan voorheen. Dieren een hongerdood laten sterven, hoort daar niet meer bij.

Grote sterfte

Terwijl dat in de ogen van hoogleraar ecologie André de Roos net zo goed een oplossing kan zijn. "Uiteindelijk hoeven we niets te doen, maar de consequentie is dan dat de kudde weer een grote omvang krijgt, zeg van zo’n 5000 individuen. Over drie, vier jaar leidt dat weer tot een grote sterfte van zo’n 3000 individuen." Wanneer voor afschot wordt gekozen moet dat ieder jaar opnieuw worden uitgevoerd.

Grote politieke kwestie

Dat is precies het bezwaar van Dierbaar Flevoland. "Afschot biedt geen soelaas. Het betekent dat je ieder jaar weer gezonde dieren moet afschieten." Als socioloog vindt Bram Buscher, verbonden aan Universiteit Wageningen, de discussie rondom wildbeheer 'ontzettend interessant'. "Want er liggen fundamentele wereldbeelden aan ten grondslag die met elkaar botsen. Denk aan de protesten die afgelopen winter ontstonden toen men de dieren op een natuurlijke manier wilde laten sterven", zegt Buscher. "Op een bepaalde manier is het debat heel emotioneel geworden. En ook een grote politieke kwestie. Ideeën van wildernis zijn we niet meer gewend."

De rechtbank in Lelystad doet over twee weken uitspraak.

Ster advertentie
Ster advertentie