Naar homepage
Binnenland

Geweld in Israël en de Palestijnse gebieden houdt jongeren online en offline bezig

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Geweld in Israël en de Palestijnse gebieden houdt jongeren online en offline bezig

Bij het Jaarbeursplein in Utrecht was vanavond een pro-Palestina demonstratie. En ook op sociale media wordt veel gepost en gedeeld over het geweld in Israël en de Palestijnse gebieden. Journalist Natascha van Weezel houdt zich al jaren bezig met de kwestie: ''Je ziet de gigantische polarisatie,'' vertelt zij in Nieuws en Co.

Teksten als 'Free Palestina', 'Palestina Lives Matters', maar ook 'Hamas is fout' vanuit het andere kamp gaan op Instagram rond. Van Weezel is bang dat het de dialoog in de weg zit. "Als je bijvoorbeeld foto's van dode of gewonde kinderen ziet, of een raket in een huis, dan denk je toch: wat een monster is die ander en ik ben wel bang dat mensen echt tegenover elkaar komen te staan."

Vergelijking Black Lives matters

Op sociale media wordt in de post een vergelijking gemaakt met Black Lives Matters, waarbij het in Nederland gaat over gelijke behandeling van zwarte en witte mensen. Palestijnse burgers zouden volgens de post een vergelijkbare gemeenschap zijn die in de minderheid is.

Het wakkert het delen van de 'Palestina post' aan bij jongeren die zich ook uitspraken bij de Black Lives Matters beweging. Denkt Van Weezel. ''Jongeren hebben het idee dat ze een stem hebben en die kunnen laten horen,'' verklaart zij.

Ster advertentie
Ster advertentie