Binnenland
BNNVARA

Afwikkeling toeslagenaffaire: 'Ik kan mij niet voorstellen dat ik ooit afgehandeld ben'

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Afwikkeling toeslagenaffaire: 'Ik kan mij niet voorstellen dat ik ooit afgehandeld ben'

Gedupeerden van de toeslagenaffaire mogen vanaf vandaag hun private schulden indienen bij de belastingdienst. Hoe ziet deze terugbetaling eruit en hoe staat het met de compensatie voor de ouders? Stijn Bouma, documentairemaker van Alleen tegen de staat, en Derya Selvi, gedupeerde van de toeslagenaffaire, schuiven aan bij Vroeg! en praten over de huidige stand van zaken.

Het werd tijd ook, zegt Bouma, dat de gedupeerden hun private schulden in mogen dienen. Private schulden zijn schulden die gemaakt zijn door gedupeerden, bij bedrijven en verzekeraars, terwijl ze probeerden hun belastingschulden af te betalen.

Bouma vertelt dat dit een gecompliceerd, bureaucratisch traject is, vol met doorverwijzingen, toetsen en integrale beoordelingen. Bouma: “De ouders was gezegd dat ze niet veel hoeven te bewijzen of stukken aan hoefden te leveren, maar in de praktijk blijkt dat toch weer anders te zijn.”

Tot nu toe wachten alle gedupeerden nog op hun compensatie, waaronder Selvi. Door foute berekeningen van de belastingdienst en een aangetekend bezwaar vanuit haar kant, schiet de zaak niet op. Selvi: “Vanaf dag een is alles onduidelijk, en toen eenmaal de Catshuisregeling in het leven werd geroepen, werd het een grote chaos.”

Deze Catshuisregeling, waar gedupeerden €30.000,- kunnen ontvangen, zorgt voor problemen. Bouma vult aan: “Veel van het geld is opgegaan aan de private schulden, dus het is eigenlijk geen compensatie. Ze hadden gelijk alle publieke en private schulden over moeten nemen.”

Of Selvi verwacht dat haar zaak nu snel afgehandeld wordt, is ze pessimistisch: “Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit afgehandeld ben, want dit is echt mijn leven geworden.” Bouma wordt er ook moedeloos van: “Derya Selvi heeft er alles voor gedaan en nog steeds is haar zaak niet opgelost. Dan kan je nagaan hoeveel onzichtbare Derya’s er vandaag de dag nog zijn.”

Het blijkt dus nog steeds niet goed te gaan bij de belastingdienst. Op de vraag of dit onvermogen is van de medewerkers of dat het systeem onwerkbaar is, neemt Selvi het op voor de mens. Selvi gelooft dat sommige medewerkers haar heel graag wilden helpen maar dat het beleid en de wetten het onmogelijk maakten.

Gaat er wat veranderen nu er een nieuw kabinet te wachten staat om beëdigd te worden? Bouma denkt van niet, omdat het toeslagenschandaal een onderbelicht onderwerp is gebleven tijdens de laatste verkiezingen. Bouma: “Het ging er nauwelijks over en dat is schrijnend, want volgens mij raakt die toeslagenaffaire aan de kern van hoe wij deze samenleving hebben ingericht. Omtzigt zei een paar weken geleden: De belastingdienst is een staat in een staat, en die dient ontmanteld te worden.”

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister het terug in de podcast van Vroeg!

Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie