Binnenland
NOS

1 juni is hier: horeca mag weer open

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 1 juni is hier: horeca mag weer open

Het is een dag waar veel mensen lang naar uitgekeken hebben: 1 juni. Opnieuw worden een aantal noodmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus opgeheven.

De afbouw van de coronamaatregelen gaat volgens een 'routekaart' die premier Rutte begin mei presenteerde. De belangrijkste punten op 1 juni zijn het openbaar vervoer en de horeca.

Zo gaat het openbaar vervoer weer volgens normale dienstregeling rijden. Reizigers moeten verplicht een mondkapje dragen. Dat geldt voor het gehele openbaar vervoer, dus treinen, bussen, trams en metro's, maar ook op bijvoorbeeld sommige veerverbindingen.

Het is de bedoeling dat mensen hun mondkapje opzetten voor ze het voertuig betreden. Op het perron en bij de halte is het niet verplicht.

In treinen zijn stickers geplakt om aan te geven waar je mag zitten (alleen aan de raamkant, en staan is uit den boze). Vanwege Tweede Pinksterdag verwachten vervoersorganisaties geen drukte. Daarom zal de NS dinsdag pas weer volledig opschalen.

Wie zich niet aan de regels houdt riskeert een boete van 95 euro, maar medewerkers in het ov gaan reizigers niet actief opsporen en beboeten. Ze houden allereerst toezicht.

12.00 uur

Restaurants, cafés, theaters, concertzalen, musea, monumenten en bioscopen mogen om 12.00 uur weer open. Per locatie worden binnen maximaal dertig mensen toegelaten, zodat de afstand goed bewaard kan worden.

In de samenleving is het nu de norm dat iedereen anderhalve meter afstand houdt tot elkaar, maar in de horeca is hier een uitzondering voor gemaakt. Ook twee mensen die geen huishouden met elkaar vormen mogen bij elkaar aan een tafeltje zitten.

Voor restaurants en cafés geldt dat gasten alleen binnen mogen zitten na een reservering. Bij ontvangst moet een controlegesprek worden gehouden, om in te schatten of iemand ziek is. Is dat het geval, dan mag iemand geweerd worden.

In Gouda is de horeca er klaar voor

Video niet beschikbaar

Niet actief handhaven

Ook moet bij een groep van drie mensen of meer gevraagd worden of de groep een gezamenlijk huishouden vormt. Als dat niet zo is, dan moeten mensen afstand houden. Bij binnenkomst moeten mensen de handen wassen. Voor het zitten op een terras is een reservering niet nodig. Ook geldt er geen maximum aantal gasten, al wordt opgeroepen om grote druk te vermijden. Na vertrek moet de tafel grondig worden gereinigd.

Ook hiervoor geldt dat er niet actief naar overtreders gezocht zal worden door boa's of politie. Er wordt een beroep gedaan op horecabedrijven en bezoekers, de verantwoordelijkheid ligt bij hen. Alleen bij forse overtredingen en het niet opvolgen van waarschuwingen worden er boetes uitgeschreven, is de richtlijn.

Nieuw testbeleid

Ook gaat het nieuwe Nederlandse testbeleid van start. Waar eerder alleen mensen in specifieke groepen, zoals zorgpersoneel en leraren werden getest, geldt dit nu voor iedereen. Het betekent dat iedereen met corona-achtige klachten zich kan melden bij de GGD. Dat gaat via een speciaal telefoonnummer. Of je zo'n test ook echt nodig hebt, bepaal je zelf. De uitslag van de test volgt 24 uur na afname.

De komende maand blijven deze maatregelen van kracht. Op 1 juli staat er een nieuwe versoepeling gepland; dan gaan sportscholen, sauna's, campings en vakantieparken weer helemaal open. Ook mogen restaurants, bioscopen en restaurants dan opschalen naar honderd bezoekers.

Voor sommige maatregelen, zoals de anderhalve meter afstand houden en vaak je handen wassen is nog geen voorlopige einddatum.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie