Binnenland
AVROTROS

Tussenjaar wordt bij veel jongeren 'tussenjaren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tussenjaar wordt bij veel jongeren 'tussenjaren'

Niet één, maar twee of drie jaar nadenken over je studiekeuze. Dat doen steeds meer studenten. Zij breiden een tussenjaar uit tot meerdere jaren. In 2015 waren er 4500 eerstejaars die er zeker twee jaar tussenuit gingen en het afgelopen jaar waren dat 6200 studenten. Dit blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs.

Jongeren wachten langer met studiekeuze

Risico van tussenjaren

Eén van de risico’s die dit met zich meebrengt is dat je na dat tussenjaar nog steeds niet weet wat je wilt studeren. Dat komt jongerencoach Daniëlle Vogels tegen in de praktijk. "Het blijkt uit onderzoek dat meer dan de helft van de jongeren die voor een tussenjaar kiest dat doet omdat ze meer tijd willen voor een studiekeuze en zich daar beter op willen voorbereiden. Zo’n studiekeuze komt alleen niet uit de lucht vallen tijdens zo’n tussenjaar. De kans dat je het na dat jaar nog steeds niet weet is wel degelijk aanwezig."

Rol van ouders

Wat in ieder geval niet werkt is als je kinderen financieel blijft steunen tijdens hun tussenjaren, want dan is de kans dat je kind weer gaat studeren kleiner. "Je kind voelt dan de urgentie niet. Als die zijn eigen broek moet ophouden, gaat die weer sneller aan de slag",concludeert Daniëlle Vogels.

Tom van den Brink, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg snapt dit punt wel: "Uiteindelijk hebben scholieren vanuit hun omgeving wel een stimulans nodig om gewoon aan de slag te gaan en te kiezen."

7 duizend euro voor een extra jaar

Dat studenten steeds langer doen over het maken van een studiekeuze is ook één van de gevolgen van ons onderwijssysteem, zegt Tom van den Brink. "Elk jaar extra studeren kost gewoon heel veel geld. Je moet dus wel heel zeker weten dat je de juiste keuze maakt. Als jij een jaar misloopt dan komt dat gemiddeld uit op 7 duizend euro. Dat leidt ook tot heel veel prestatiedruk."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie