Binnenland

Actie om bodyguards Erdogan op te pakken

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Actie om bodyguards Erdogan op te pakken

[AVROTROS] De Turkse president Erdogan was op bezoek in Washington en een klein aantal Koerden demonstreerden vreedzaam bij het Witte Huis. Vreedzaam, tot de lijfwachten van Erdogan (hoogstwaarschijnlijk zg 'Turkish Security Officials') tot grote verbazing van alles en iedereen de demonstranten op uiterst gewelddadige manier te lijf gingen.

Er zijn duidelijke beelden van en die zijn tamelijk schokkend. Onder verbaasd toeziend oog van een paar agenten schoppen mannen in zwarte kostuums, voorzien van Turkse diplomaten-speldjes op de revers, demonstranten in elkaar. Inclusief kopschoppen van op de grond liggende slachtoffers

Ook duidelijk te zien: een jonge vrouw die door wat waarschijnlijk een lijfwacht van Erdogan is in een wurggreep wordt gehouden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ceren Borazan, heet ze. Ze verklaarde dat een lijfwacht haar aan het wurgen was en in het Turks tegen haar zei: “je gaat nu sterven.” 12 gewonden en een paar arrestaties, waaronder NIET de lijfwachten van Erdogan. Je ziet ze ook op de beelden weglopen voor de politie. Heel berekenend.

Wat is de actie op het web?

Burgerjournalistiek website Bellingcat, bekend van een paar grote scoops, zoals bijvoorbeeld het openbaar maken van al het Whatsapp-verkeer tijdens de mislukte coup in Turkije, heeft nu opgeroepen om de mannen die de demonstranten hebben mishandeld de identificeren. Wat kunnen de mensen doen: Klik hier en kijk of je toevallig mensen kent op de beelden. Maar ook, en wellicht belangrijker: kijk naar beelden van eerdere Turkse officiële bezoeken en probeer te ontdekken of die gewelddadige types erop voorkomen. De Amerikaanse justitie is er gek genoeg blij mee, ze zijn namelijk nogal verontwaardigd over de actie van de Turkse officials onder de ogen van de Amerikaanse politie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luister de TrendingVandaag met Martijn Rosdorff terug:

Trending Vandaag

Ster advertentie
Ster advertentie