Binnenland
NTR

Pudding is zoveel meer dan een romig toetje met rode saus

foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Pudding is zoveel meer dan een romig toetje met rode saus

Culinair fotografe Regula Ysewijn vertelt in Mangiare! over de fascinerende culinaire geschiedenis van Groot-Brittannië. Neem de Engelse de pudding: van eeuwenoude hartige puddings zoals de Schotse haggis tot traditionele zoute pudding, taarten, jellies en ijs.

Mangiare! over Pudding

Ingewanden

Wat is pudding of liever gezegd, wat kan pudding allemaal zijn? Het Nederlands publiek denkt bij het woord pudding toch vooral aan het Mona-toetje uit een plastic kuipje waarbij een rood sausje over de gele pudding loopt.

Regula: "Het Middelengelse woord pudding staat eigenlijk voor ingewanden. Het ging om het bereiden van orgaanvlees in een zak van ingewanden, een blaas of een darm ofzo. De pudding was dus de recipiënt waar de ingrediënten in konden worden gegaard. Vanaf daar is dit gerecht gaan evolueren."

Pudding werd zoet

"Mensen houden van zoet. Dus vanaf de vroegste tijd probeerden ze zoet eraan toe te voegen, bijvoorbeeld met honing als dat er was. Ze gingen kijken of ze pudding konden maken zonder een darm of blaas, want dat was alleen voorhanden in de slachttijd. Zo kwamen ze op een puddingdoek. En weer later werd daar de puddingvorm aan toegevoegd", aldus Regula.

Ook taarten zijn puddingen: "Op een gegeven moment werden er puddingen in korsten gemaakt. Eigenlijk kun je zeggen dat alle zoetigheden puddings zijn, maar niet alle puddings zijn zoet."

In Europa

"Puddingen vind je in heel Europa", vertelt Regula. "Bijvoorbeeld als je kijkt naar de blancmange, of blanc manger, die heet in Italië gewoon de bianco mangiare, en je vindt hem ook in Nederland, België en in Spanje, noem maar op. Maar de Britten zijn er gewoon veel meer aan vast blijven houden, aan die pudding. De gemiddelde Brit is erg op pudding gesteld."

Zelf pudding maken? In haar boek Pride and Pudding deelt Regula Ysewijn diverse recepten, hartig en zoet.

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie