Binnenland
MAX

Hoe leer je je kind fatsoenlijk omgaan met alcohol?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe leer je je kind fatsoenlijk omgaan met alcohol?

In de podcast Na de Limonade
duikt het Trimbos Instituut in de dilemma's van drinkende ouders en hun kind. Hoeveel vrijheid geef je je kind bij
alcohol- en drugsgebruik? En hoe praat je open met je kinderen over eigen
gebruik? Veel ouders
vinden dit heel lastig, vertel Martha de Jonge, expert Drugspreventie van het
Trimbos Instituut in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

Dilemma

"Als ouder kom je voor een groot dilemma te staan. Ik weet dat zien drinken, doet drinken. Als ik het allerbeste voor mijn kind wil, zou ik nooit voor zijn neus drinken. Toch vind ik dat lastig. Ik ben ook opgegroeid in een maatschappij waarin alcohol alom aanwezig is en overal wordt verbonden aan elk feestje en elke sport."

Kinderen beginnen gemiddeld rond hun 13e voor het eerst met drinken, blijkt uit cijfers van het Trimbos. Campagnes zijn erop gericht om die leeftijd zo ver mogelijk op te krikken. "Voorkom dat je kind denkt dat alcohol erbij hoort. Zorg dat je zoon of dochter het gebruik zo lang mogelijk uitstelt. De risico’s van alcohol voor het opgroeiende kind zijn groot. Hoe vroeger je begint, hoe groter de kans dat je problematisch gaat gebruiken."

Betuttelen

Veel ouders willen hun kinderen niet te veel betuttelen en ze vrijlaten in hun alcoholgebruik. Niet verstandig, zegt Martha de Jonge. "Kinderen worden constant beïnvloed door wat ze zien op internet en door hun leeftijdsgenoten. Ouders moeten daar tegenwicht aan bieden en kaders aangeven."

En ook al verlies je je functie als rolmodel als de kinderen ouder worden, het blijft belangrijk om de risico’s te benoemen. "Je hebt meer invloed dan je denkt. Als je als ouder zegt; het is niet goed voor je en ik wil dat je dit liever niet doet, dan slaan ze dat toch op. En als ze het toch doen; zorg dan dat ze er met je over praten.”

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie