Binnenland

Boswachter Frans is opgetogen: 2016 was een fantastisch natuurjaar

foto: Boswachter Fransfoto: Boswachter Frans
  1. Nieuwschevron right
  2. Boswachter Frans is opgetogen: 2016 was een fantastisch natuurjaar

Het was een fantastisch natuurjaar, volgens boswachter Frans Kapteijns. De rode mier is terug van heel lang weggeweest. Ook roofvogels zoals de Zwarte wouw en de zeearend zijn weer volop aanwezig in Nederland.

Er komen volgens de boswachter meer mieren ons land binnen. "Je ziet ze steeds vaker in tuinen. Vooral de rode mieren, met een steviger lijfje en hardere beet. De mieren dienen weer als voedsel voor bijvoorbeeld de groene specht. Die kun je dan ook in de achtertuin aantreffen," vertelt hij in Het Geluid van 2016. De opvallend forse vogel, met groene rug en een soort hinnikende roep, staat op de rode lijst van bedreigde broedvogels. Sinds kort neemt zijn aantal weer toe in Nederland.

Luister het hele gesprek met Boswachter Frans Kapteijns terug:

Touwladdertjes

"Waar ik ook heel blij mee ben is dat kadavers weer in de natuur mogen blijven liggen", vertelt Kapteijns. Eerder werden dode zwijnen of dassen zo snel mogelijk opgeruimd. "Buizerds en vossen vinden dat lekker en dat is goed voor het behoud van de populatie."

Ook voor eekhoorns was het een goed jaar. In Brabant zijn kleine touwladdertjes gemaakt voor natuureilandjes voor eekhoorns. "Ik zie overal verbindingszones ontstaan en dan gaat de natuur echt met sprongen vooruit. Veel soorten komen weer terug", zegt Kapteijns.

Ster advertentie
Ster advertentie