Binnenland
AVROTROS

Konijnenfokkers bedreigd door dierenactivisten: 'We voelen ons niet veilig'

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Konijnenfokkers bedreigd door dierenactivisten: 'We voelen ons niet veilig'

Op grote schaal worden konijnenhouders in Nederland door dierenactivisten bedreigd. Als protest tegen het fokken van deze konijnen wordt in hun schuren ingebroken, krijgen ze doodsverwensingen per post en spuiten activisten lasterteksten in graffiti op het terrein.

Konijnenfokker Arie Kool vindt dat politie en justitie moeten optreden. "De mensen die dit doen zijn geen activisten, maar extremisten. Er wordt bij ons in de stallen ingebroken en er vinden pal voor onze deur demonstraties plaats. We voelen ons niet veilig. Waar eindigt dit? We zijn bang voor een kogel door het raam."

Bedreigingen worden extremer

Eerder deze week werd bekend dat ook een varkensfokker doodsbedreigingen ontvangt. Brancheorganisatie LTO is woest. "Arie Kool is niet de enige die dit overkomt. We kijken het nu een paar jaar aan maar de bedreigingen worden steeds extremer", zegt Jeannette van de Ven van LTO.

LTO vindt dat de activisten veel te ver gaan. "Hardwerkende boeren die op legale wijze hun werk doen wordt het leven zuur gemaakt. Hier moet een einde aan komen."

Konijn in Nood

LTO en Arie Kool wijzen met de beschuldigende vinger naar Stichting Konijn in Nood, van voorzitter Peter Janssen. Janssen, bekend als de Vegan Streaker, zegt niets verkeerds te doen. "Wij breken niet in. Boeren laten soms de staldeuren openstaan waardoor wij de vreselijke omstandigheden in de konijnenstallen kunnen filmen."

Janssen wijst erop dat wat zijn stichting doet gewoon moet kunnen. "Als je niets te verbergen hebt, dan vind je het toch niet erg als wij filmen? Bovendien, als je dieren zo mishandelt, dan moet je ook tegen een stootje kunnen."

Konijnenfokkers worden vaak bedreigd

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie