Fotografe schiet prachtige plaatjes van klimaatwetenschappers op Spitsbergen
- Nieuws
- Fotografe schiet prachtige plaatjes van klimaatwetenschappers op Spitsbergen
Spitsbergen is de meest noordelijke archipel van de wereld. Je zou denken dat niemand daar dood gevonden wil worden, maar niets in minder waar. Een groep klimaatwetenschappers van over de hele wereld werkt daar, tussen de ijsberen. Fotografe Marte Visser legde ze vast. "Het zijn koele gasten", vertelde ze in Langs de Lijn en Omstreken.
Spitsbergen is een archipel die tussen Noorwegen en de noordpool ligt. "Je komt eigenlijk op de maan terecht", zegt Visser. "Het is alleen maar sneeuw en ijs." De wetenschappers die daar werken, zijn echte overlevers. Dit is goed te zien aan de foto's die Visser schoot.
Wetenschapper Lena Hakånsson reist graag met poolhonden
Neem bijvoorbeeld professor Lena Hakånsson, een glaciaal geoloog, waar Visser mee op veldtrip mocht. Lena reist het liefst met poolhonden, in plaats van met een sneeuwscooter. "Sneeuwscooters maken veel geluid en stinken", vertelt Visser. Bovendien zijn honden een goed alarmsysteem tegen ijsberen: "ze gaan dan heel hard blaffen", aldus de fotografe. Zelf heeft ze dat niet meegemaakt. "Gelukkig maar", vindt ze.
Simon D'orange, 'de viking' is technicus van een telescoop
Een kleurrijk figuur is Simon D'orange. Hij ziet eruit als een viking, vertelt Visser, maar agressief is hij niet. "Hij was echt ape-relaxed", lacht Visser. Hij is technicus van de radiotelescoop van het Max Planck Instituut die op de achtergrond te zien is. "De telescoop staat in de meest noordelijke wetenschappersenclave van de wereld", aldus de fotografe.
Åshild Pedersen is rendierbioloog
Rendieren zijn "de koe van Scandinavië". Åshild Pedersen is bioloog en doet onderzoek naar de dieren. Je mag best dichtbij ze komen, vertelde Visser, als je maar voorzichting en rustig loopt en zorg dat de wind met jouw geur niet hun kant op staat. Het bijzondere aan Åshild is dat ze twee dochters heeft van 11 en 14, die ook op Spitsbergen wonen. Ze gaan naar school in het dorp Longyearbyen.
Kim Holmén woont al 33 jaar op Spitsbergen
Een ander imposant figuur is Kim Holmén. Hij woont al 33 jaar op Spitsbergen als internationaal directeur van het Noorse poolinstituut. "Hij lijkt een beetje op Gandalf", vindt Visser. De fotografe kijkt nogal tegen hem op. Ze vindt het echt een "tough cookie". Dit geldt ook voor de rest, volgens Visser.
Met de fotoserie wil Visser aandacht vragen voor klimaatverandering, milieuvervuiling en massa-extinctie. Deze zaken worden allemaal onderzocht door deze wetenschappers. Ze vindt dat er op scholen meer aandacht moet zijn voor het welzijn van moeder natuur. "Dat is ten behoeve van ons allemaal", vindt ze. Alle foto's zijn te vinden op de website van Marte Visser.