Binnenland
KRO-NCRV

Azarkan: 'Gebrek aan respect voor politici is zorgwekkend'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Azarkan: 'Gebrek aan respect voor politici is zorgwekkend'

Nederlandse politici krijgen steeds vaker te maken met bedreigingen. Enkele jaren geleden lag het aantal bedreigingen veel lager, vertellen Kamerleden aan NRC. In Spraakmakers reageert Denk-fractievoorzitter Farid Azarkan op de stelling: Het gebrek aan respect voor politici is zorgwekkend.

Video niet beschikbaar

Farid Azarkan noemt de situatie inderdaad zorgwekkend. "Het afgelopen jaar zie je hoe er met een doodskist met 'Jesse Klaver' erop rondgereden wordt, door mensen die niet accepteren dat er regels opgelegd worden vanuit de overheid die in het belang zijn van iedereen. Mensen vertrouwen de overheid niet, omdat ze denken dat de overheid maatregelen neemt, die niet gestoeld zijn op onderbouwing. Ze wantrouwen dat en dan krijg je dat mensen verhaal gaan halen."

'Ik schrok m'n eigen dood'

Azarkan vertelt dat hij schrok toen Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) aangesproken werd op dreigende toon. "Ik schrok m'n eigen dood. Ik was in debat en wilde net naar buiten lopen en zie ineens beelden dat een groep mensen drie agenten aanvalt. Ik zie dat collega Omtzigt belaagd wordt, geïntimideerd wordt. Dat is de afgelopen twee jaar enorm toegenomen. Ik vind dat enorm zorgwekkend."

Sieta van Keimpema, woordvoerder van Farmers Defence Force - een groep die door politici in het artikel van NRC genoemd wordt als een veroorzaker van 'grimmige sfeer' - zegt dat er niet naar de boeren geluisterd wordt. Daardoor ontstaat volgens Van Keimpema veel woede en frustratie. "Dat is echt te gemakkelijk", reageert Azarkan. "Het gaat niet om luisteren, het gaat erom dat je als groep mensen ook accepteert dat er keuzes worden gemaakt die niet overeenkomen met hoe je het zelf zou oplossen." Volgens Azarkan gaat het hier niet over een gebrek in de communicatie. "Carola Schouten, onze minister van Landbouw, is heel veel in gesprek geweest, maar mensen accepteren het gewoon niet. Mensen vertrouwen het niet en het wantrouwen wordt steeds groter."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hand in eigen boezem

Azarkan vindt dat politici ook hand in eigen boezem moeten steken. "De politiek heeft de afgelopen periode meegewerkt aan dat wantrouwen. We zien dat het vertrouwen in politici verder afneemt en op een zorgwekkend laag niveau zit."

"Ik hoor Geert Wilders zeggen: 'Onze rechter is corrupt'. Thierry Baudet zegt: 'Er zijn partijen in de Kamer die ons land kapot willen maken'. Dat doet iets hoe wij met elkaar omgaan. Als mensen dan nog wantrouwender worden, omdat ze opgejut worden en verteld worden dat andere niet deugen... Dan kom je in een situatie dat ze vinden dat ze de politiek ter verantwoording moeten roepen." Azarkan kijkt ook nog even in de spiegel, omdat bij Denk ook de nodige akkefietjes zijn geweest. "Dat geldt inderdaad ook voor ons."

Stand.nl: Het gebrek aan respect voor politici is zorgwekkend

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie