Naar homepage
Binnenland

Deze mensen gooiden het leven radicaal om in coronatijd
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze mensen gooiden het leven radicaal om in coronatijd

Corona heeft de samenleving veel ellende gebracht, maar er zijn ook mensen die een positieve wending aan de crisis konden geven. In Spraakmakers drie mensen die blijvende veranderingen in hun leven aanbrachten en het roer radicaal omgooiden.

'Ik kan het iedereen aanbevelen'

Eddy Muller werkte jaren in de culturele horeca, voor schouwburgen en musea. In de coronacrisis besloot hij de horeca te verlaten en zijn oude vak weer op te pakken. "Ik ben na veertig jaar weer voor de kleuterklas gaan staan."

De coronacrisis, die de culturele sector én de horeca ongekend hard heeft geraakt, was de druppel voor Muller. "Het is grappig hoe het loopt. Vele mensen hebben leuk werk dat op termijn als een sleur gaat voelen. Veel mensen blijven, maar ik kan iedereen aanbevelen die radicale overstap te maken."

Inmiddels staat hij alweer een jaar met heel veel plezier voor de klas. Of vóór de klas? Ook zijn school sloot vorig jaar maart tijdens de eerste lockdown. Toen gaf hij de kleuters les via een schermpje. "Dat is wel bijzonder, om kleuters via de computer les te geven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Van mijn hobby mijn beroep gemaakt'

Will Klein Sprokkelhorst gaf BHV-trainingen aan bedrijven, maar haar echte hart ligt bij de natuur. In coronatijd gooide ze het roer om. "Ik dacht: dit is misschien wel het moment." Nu geeft ze training over eetbare planten in de natuur.

"Iedere week krijgen mensen een lesbrief over een plant. Die diepen we uit, er staat een recept in en de medicinale werking." Inmiddels heeft ze al 200 inschrijven en ze hoopt deze lessen ook na corona te blijven geven. "Ik hoop dat het herstelde contact met de natuur dat mensen ervaren tijdens corona, ook blijvend is na corona."

Gestopt met drinken

Corona was een geluk bij een ongeluk voor Esther ten Hove. Ze kon door de eerst lockdown niet weg van haar vakantieadres. "Er was ineens ruimte om naar mezelf te kijken." Daar viel het kwartje: ze zou helemaal stoppen met drinken.

Bij eerdere stoppogingen verviel Ten Hove altijd weer terug als er weer een festival of feestje was met alchohol. "Dus ik stelde mezelf wat vragen: wat wil ik voor mezelf? Waarom stop ik met alcohol?"

Inmiddels is ze trots dat ze gestopt is. "Ik word er zo'n naar mens van joh." Een sober leven bevalt haar goed. Ze kan tegenwoordig zelfs op een terrasje zitten terwijl vrienden een roseetje drinken zonder dat ze jaloers wordt. "Alleen niet drinken is symptoombestrijding. Nu heb ik geaccepteerd wie ik ben, ik heb het omgebogen."

Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling van Stand.nl, mee- en napraten over onze uitzending en je vraag stellen aan een bekende Spraakmaker. Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie