Binnenland

Vier van de tien willen pakjesavond vieren met gevaccineerden én ongevaccineerden

AVROTROS
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vier van de tien willen pakjesavond vieren met gevaccineerden én ongevaccineerden

Veel mensen willen op Sinterklaasavond geen onderscheid maken tussen gevaccineerden en ongevaccineerden. Dat blijkt uit het jaarlijkse Sinterklaas-onderzoek van EenVandaag.

Opiniepeiler Gijs Rademaker vertelt de uitslagen van het jaarlijkse Sinterklaas-onderzoek

De helft (53 procent) viert het met alleen gevaccineerden, meestal omdat hun omgeving uit alleen gevaccineerden bestaat. Aan het onderzoek deden 32.000 deelnemers mee.

Maatregelen geen discussie met Sinterklaas

In de samenleving is volop discussie over de inzet van de coronapas en maatregelen voor alleen ongevaccineerden.

Maar voor wie pakjesavond viert met familie of vrienden lijkt dit weinig discussie op te leveren. Vier van de tien (40 procent) komen samen met gevaccineerden én ongevaccineerden.

Meerderheid wil roetveegpieten

EenVandaag peilt al sinds 2013 ieder jaar hoeveel mensen de traditionele Zwarte Piet willen behouden en hoeveel het uiterlijk willen veranderen. Net als vorig jaar is een derde (32 procent) voor aanpassen. De meerderheid is ook dit jaar tegen verandering (56 procent).

Maar ongeacht of er draagvlak voor is, lijkt de verandering in de praktijk al in gang gezet. Net als in het Sinterklaasjournaal kiezen de meeste gemeenten dit jaar voor alleen roetveegpieten bij de intocht. Bijna de helft (46 procent) van alle deelnemers vindt deze keuze acceptabel. "Ik ben niet razend enthousiast over roetveegpieten, maar als het helpt om van die eeuwige discussie af te zijn, dan moet het maar", zegt een panellid. Twee jaar geleden vond nog maar 31 procent de roetveegpieten een redelijk alternatief.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie