Binnenland
NOS

Vlaardingen koos toch voor het hijsen van Israëlische vlag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vlaardingen koos toch voor het hijsen van Israëlische vlag

Nadat burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen gisteravond een gesprek had met vertegenwoordigers van de Palestijnse gemeenschap in zijn stad, is op het stadhuis van Vlaardingen de Israëlische vlag gehesen. Als steunbetuiging aan Israël na de gruwelijke terreuraanslagen. Terwijl de inwoners met Palestijnse roots hadden gehoopt dat de burgemeester daarvan zou afzien. Burgemeester Wijbenga van Vlaardingen vertelt erover in NOS Met het Oog op Morgen.

Toch Israëlische vlag gehesen in Vlaardingen

Er leven zo'n vijfduizend mensen met Palestijnse roots in Vlaardingen. "Die zijn hier gekomen als gastarbeiders in de jaren 60 en 70", zegt de burgemeester.

Emotioneel gesprek

"Dat betekent dat 1 op 15 inwoners van Vlaardingen een Palestijnse achtergrond heeft", aldus Wijbenga. Hij heeft er met 12 gesproken over de situatie die zich nu afspeelt in Israël en de Palestijnse gebieden. Ze zijn kritisch over het hijsen van de Israëlische vlag. De burgemeester wilde de vlag al eerder hijsen, maar dan wilden ze niet op bezoek komen om met de burgemeester in gesprek te gaan. "We wilden graag met ze praten, dus hebben we het uitgesteld", zegt Wijbenga.

Hij zegt dat het een emotioneel gesprek was. Het gesprek zorgde ook wel dat hij twijfelde over het hijsen van de vlag. "Je hebt zoveel belangen te vervullen, je daden zijn betekenisvol voor allerlei groepen. Ik ben vooral blij dat we goed naar elkaar hebben geluisterd. Ze zijn het er niet mee eens dat die wappert, maar ze hebben er nu wel begrip voor. Mits hij eenmaal wappert puur om te laten zien dat Hamas fout zat en we zeggen dat het een menselijke tragedie is", aldus Wijbenga. Verwijzend naar de Joodse geschiedenis. "Hierna is het ook klaar, omdat het niet meer puur de aanslag is, maar echt oorlog."

Vredesvlag

Volgens hem is nu meer de boodschap om te strijden voor vrede en vrijheid voor Joden en Palestijnen. Vandaar dat ook al snel de vlag eraf gaat en wordt vervangen voor de vredesvlag. Met daarnaast de Israëlische en Palestijnse vlag. Dankzij het gesprek dat is geweest met de inwoners kan dit nu meent Wijbenga. Die blijft herhalen dat praten met elkaar het allerbelangrijkste is. Dit blijven ze in Vlaardingen de aankomende tijd dan ook doen.

Vlaardingen

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie