Binnenland
NOS

Academische ziekenhuizen staken dinsdag: 'De rek is er gewoon uit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Academische ziekenhuizen staken dinsdag: 'De rek is er gewoon uit'

Duizenden medewerkers van zeven universitair medische centra (umc's) leggen het werk volgende week dinsdag deels neer. Verschillende ziekenhuisafdelingen zijn 24 uur lang gesloten en alleen spoedopnames gaan door, meldt vakbond FNV. "De rek is er gewoon uit", zei Marianne Holterman, verpleegkundige bij het Amsterdam UMC, in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

"Het loonbod dat wij gekregen hebben van onze werkgever is dermate laag. Ze bieden ons een loonsverhoging van 3,5 procent in drie jaar, dat is natuurlijk een lachertje", zei Marianne Holterman in NOS Met het Oog op Morgen. "Wij hebben inmiddels een behoorlijke achterstand opgelopen als we kijken naar andere hbo-opgeleiden met een vergelijkbare baan. Ik doe dus met volle overtuiging mee aan de staking."

Elders beter

Het ziekteverzuim in de zorg is op het hoogste niveau sinds 2003 en steeds meer zorgverleners vertrekken. "De tekorten in de zorg worden geraamd op zo'n 100.000 verpleegkundigen binnen een aantal jaar. Ik zie ook steeds meer jonge mensen vertrekken die elders beter verdienen en betere arbeidsvoorwaarden hebben", aldus Holterman.

"Zes weekenden achter elkaar werken is niet ongebruikelijk. Operaties worden twee of drie keer afgebeld. Dat is voor de patiënt en voor ons niet prettig, maar het moet veilig blijven. Er is te weinig personeel en de werkdruk is te hoog. De rek is er gewoon uit."

Grootste staking ooit

Volgens de bond gaat het om de grootste staking in academische ziekenhuizen ooit. De bond wil met de actie een loonsverhoging afdwingen. In de ziekenhuizen zal dinsdag alleen spoedeisende hulp beschikbaar zijn. Er worden zogenoemde zondagsdiensten gedraaid, dat wil zeggen dat de planbare zorg vervalt. Verschillende afdelingen, zoals radiologie, de operatiekamers, laboratoria en verpleegafdelingen, zijn gesloten.

De impact is per ziekenhuis verschillend. FNV stelt dat ook afdelingen die niet meedoen, mogelijk afspraken moeten afzeggen omdat zij afhankelijk zijn van afdelingen die het werk wel neerleggen.

artikel oog

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie