Binnenland
AVROTROS

'Gevaarlijker om de weg over te steken': waarom je in Nederland niet bang hoeft te zijn dat een wolf je aanvalt

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Gevaarlijker om de weg over te steken': waarom je in Nederland niet bang hoeft te zijn dat een wolf je aanvalt

In Doetinchem troffen bewoners deze week iets bijzonders aan in hun tuin: een slapende wolf. Dat was even schrikken, maar volgens ecoloog Glenn Lelieveld is dat helemaal niet nodig. Er zouden nauwelijks gewonden vallen door aanvallen van wolven. Volgens hem zijn er meer gewonden door vallende kokosnoten dan door bijtende wolven.

Zorgen vallende kokosnoten voor meer gewonden dan bijtende wolven?

We zochten uit of dat klopt.

Slaap inhalen

Hoe belandde een wolf eigenlijk in een tuin in Doetinchem? Volgens ecoloog en wolvenkenner Leo Linnartz is het 'typisch': "Het is een wolf die in een menselijke omgeving verdwaald is geraakt en zich opgejaagd voelt."

"Hij was waarschijnlijk uitgeput van het vluchten en wist toen een plekje te vinden waar hij zich veilig voelde. En daar heeft hij zijn slaap ingehaald."

Nooit gebeurd

Klinkt niet zo gevaarlijk dus. En dat is het ook niet, bevestigt ecoloog en roofdierexpert Erwin van Maanen. Hij kan zich niet herinneren dat er in Nederland ooit een aanval van van een wolf op mensen is geweest. "Toevallig is een kennis achterna gezeten op de fiets door een tamme wolf op de Veluwe, maar die vertoonde geen agressief gedrag."

"Als een wolf echt wil, gaat hij heel hard rennen en bijt 'ie", legt Van Maanen uit. "Maar dat is in Nederland eigenlijk nog nooit gebeurd."

Weinig gevallen

In de rest van de wereld zijn er wel eens gevallen geweest waarbij een wolf een mens heeft aangevallen. Maar, zegt van Maanen, dat zijn echt incidenten. "Het gaat echt om een stuk of 30 gevallen per jaar, wereldwijd."

Niet zo heel vaak dus, vergeleken met de 130 gevallen waarbij iemand gewond raakte door een vallende kokosnoot. "De wolf bungelt onderaan de gevarenlijst. Oversteken van de straat of beklimmen van een keukentrapje is veel gevaarlijker."

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie