Binnenland
KRO-NCRV

'Situatie bij het corps moet veranderen, heb mij zeer seksueel geïntimideerd gevoeld'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Situatie bij het corps moet veranderen, heb mij zeer seksueel geïntimideerd gevoeld'

"Als het seksisme niet verandert bij het corps, zal ik mijn kinderen absoluut demotiveren om lid te worden, want ik heb persoonlijk zelf hier echt last van gehad." Dat zegt oud-corpslid Annette de Mol van Otterloo bij Spraakmakers.

Lid worden van het corps, dat was "een soort gegeven", zegt Wichard de Wolf. Verschillende generaties waren lid, hijzelf in '87 in Rotterdam, zijn overgrootvader was in 1902 president in Amsterdam. Zijn tijd was "geweldig", hij heeft nog steeds "buitengewoon leuke contacten". Maar dit nieuws noemt hij "beschamend."

Vrouwelijke leden van het Amsterdams studentencorps zijn woedend na een speech van vier mannelijke verenigingsgenoten. Tijdens een lustrumviering werd naar aanleiding van die lezing gescandeerd dat alle vrouwen ‘een hoer’ zijn. Bijna 300 vrouwen binnen het corps hebben naar aanleiding van deze rel een brief geschreven naar het bestuur. Deze openlijke kritiek is uitzonderlijk bij de normaal zo gesloten verenigingen.

Commissie van wijzen

"Waar ik mij een beetje aan stoor, is het idee dat er niets verandert", zegt De Wolf. "Er verandert zeker wat." Maar die verandering kan niet alleen komen van "21-jarigen die ineens in het bestuur komen", vindt hij. Er ligt wat hem betreft een verantwoordelijkheid bij oud-leden. Zij zouden in een commissie van wijzen moeten komen. "Als je kijkt naar het lijstje met prominenten, zijn dat de mensen die verantwoordelijkheid moeten nemen om tegen huidige generatie te zeggen: dit kan niet meer."

Het kan niet meer, dat zegt ook Sofie van der Waart, voormalig lid van Minerva in Leiden. "Ik moet zeggen, wij vonden het toen normaal", erkent ze. De last die anderen ervaren heeft ze "zelf nooit zo gevoeld." Nu kijkt ze er anders naar. "Als ik terugdenk was het eigenlijk heel raar dat mensen zulke dingen zeggen. Dat moet veranderen. En nu voel je dat de hele maatschappij dat vindt."

Uitschelden voor hoer

Wie er wél last van had, was De Mol van Otterloo, 30 jaar geleden lid van het corps in Utrecht. "Ik heb mij zeer seksueel geïntimideerd gevoeld. Durfde niet langs de jongens, want was bang dat ze - het is altijd in groepsverband – mij zonder reden gingen uitschelden voor hoer."

En al die tijd is er weinig veranderd, tot grote onvrede. "Laten we wel wezen: dit zijn hoog opgeleide jongeren, die straks belangrijke posities gaan innemen in Nederland. Ik vind het heel ernstig dat ze op zo'n jonge leeftijd geïndoctrineerd worden, seksistisch worden opgevoed en denken dat ze superieur zijn en alles mogen zeggen."

Studentenvereniging absoluut aanraden

Het corps loopt altijd een beetje achter de feiten aan, omschrijft Van der Waart. "Het feit dat ze tradities in stand houden, betekent dat ze op andere vlakken niet in de voorhoede lopen." Maar dat er iets verandert, dat staat buiten kijf, stelt De Wolf. "Ik kan u garantie geven dat er dingen veranderen."

De Mol van Otterloo hoopt het; haar twee kinderen gaan binnen een aantal jaar studeren. "Ik zal ze absoluut aanraden om bij een studentenvereniging te gaan. Het is hartstikke leuk. Maar als dit niet verandert, zal ze ik absoluut demotiveren om lid te worden bij het corps, want ik heb persoonlijk zelf hier echt last van gehad."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie