Binnenland
KRO-NCRV

Hans de Boer (VNO-NCW): 'Derde steunpakket echt nodig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hans de Boer (VNO-NCW): 'Derde steunpakket echt nodig'

Een derde noodpakket ter ondersteuning van de coronacrisis is onvermijdelijk volgens Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. "Ga er maar van uit dat er een nieuw steunpakket moet komen." Dit noodpakket moet dan bestaan uit een soort deeltijd-NOW, stelt de werkgeversvoorman bij 1 op 1.

Volgens De Boer is dat derde pakket gesteund op twee pijlers: "Steun voor deeltijdwerk en een investeringsfonds."

Terwijl politiek den Haag er nog niet over uit is of het huidige, tweede noodpakket (dat tot 1 oktober loopt) moet worden opgevolgd door een derde pakket om de economie in de coronacrisis te ondersteunen, windt Hans de Boer er geen doekjes om. "Een nieuwe en derde steunpakket is hard nodig. De geluiden die ik opvang uit de hoek van de industriële bedrijven zijn zorgwekkend. De orderportefeuille van bijvoorbeeld onze baggeraars droogt op. En daar zit een hele bedrijfskolom onder die ook in de problemen komt. Eind dit jaar, dan wel begin volgend jaar, gaan we dit echt merken."

Daarnaast is en blijft de boodschap van het VNO-NCW-boegbeeld 'investeer jezelf uit de crisis'. Wat hem betreft moet de overheid nu echt ernst maken met het massief investeren in grote infrastructurele projecten de komende jaren. Vandaar dan ook dat De Boer groot voorstander is van de Lelylijn, die een snellere en kortere verbinding over het spoor tussen Noord-Nederland en Schiphol moet realiseren. "Ga dus vooral ook investeren in de Lelylijn maar ook in vergroening. Investeer bijvoorbeeld op het gebied van energiewinning uit waterstof."

Harde Brexit

Minder optimistisch is de werkgeversvoorman over de afloop van de Brexit-onderhandelingen. Eergisteren verliep de deadline van de Brexit-onderhandelaars voor een nieuwe overgangsperiode en een voorlopig handelsakkoord. Een harde Brexit op 1 januari 2021 komt daarmee ineens een stuk dichterbij.

De zorgen van VNO-NCW worden nog eens extra gevoed door de verslappende aandacht voor de Brexit onder Nederlandse ondernemers. Uit cijfers van onderzoeksbureau Kantar blijkt dat Nederlandse bedrijven die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk minder voorbereidingen treffen voor Brexit. Dat aantal is gedaald van 76% naar 60%.

"Bijna een derde van die ondernemers is nog helemaal niet voorbereid", aldus De Boer. "In Duitsland is driekwart van de ondernemers goed tot zeer goed voorbereid. Laat het Nederlandse bedrijfsleven dan ook maar een voorbeeld nemen aan de Duitsers."

Andere kopzorgen

De Boer realiseert zich ondertussen ook wel dat de BV Nederland andere kopzorgen heeft als gevolg van de corona-pandemie. "Ik snap dat bedrijven door corona en alle onzekerheden even andere sores aan hun hoofd hadden, maar de gevolgen kunnen groot zijn als je je zaken niet op orde hebt."

Tegelijkertijd verwacht De Boer dat Nederland van cruciaal belang blijft voor de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de overige lidstaten van de Europese Unie. "Zo zal sommige handel in meer via het VK verlopen, maar kunnen onze hubs daarvan profiteren. Andersom kunnen we nieuwe stromen uit Engeland verwachten als de economie zich daar gaat herstellen. Juist Schiphol en de Rotterdamse haven, twee logistieke topcentra, hebben hun zaakjes goed op orde.”

'De man meent het niet'

Maar hoe zit het dan met de Britse premier Boris Johnson die geen nacht wakker lijkt te liggen van een dreigende no-deal ofwel een harde Brexit? Volgens De Boer wordt deze soep wordt minder heet gegeten dan die wordt opgediend. "Premier Johnson is een politiek ondernemer. Het is allemaal populisme, maar de man meent het niet. Hij weet heel goed dat hij het moeilijk gaat krijgen."

Met alle negatieve gevolgen voor de Britse economie maar ook voor de Nederlandse werkgelegenheid, stelt De Boer. "Een harde Brexit kost hier al gauw honderdduizend banen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie