Binnenland
EONOS

Wereldbeker Salt Lake City: Langs de Lijn geeft kijktips

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wereldbeker Salt Lake City: Langs de Lijn geeft kijktips

De vrouwenploegenachtervolging, Michel Mulder en de nieuwe schaatslanden Colombia en Taiwan: daar moeten we opletten volgens sportcommentator Sebastiaan Timmerman van Langs de Lijn dit weekeinde bij de wereldbeker in Salt Lake City.

De Nederlandse vrouwenachtervolgingsploeg heeft komend weekend bij de wereldbeker in Salt Lake City een goed resultaat nodig om olympische kwalificatie af te dwingen. Maar makkelijk wordt dat niet.

Langs de Lijn schaats-commentator Sebastiaan Timmerman
Waar moeten we op letten bij dit toernooi? De top-3 voor dit weekend:

1) Michel Mulder. Mag zijn enige internationale wedstrijd rijden voor het Olympisch kwalificatietoernooi. Mulder heeft anderhalf moeizaam jaar achter de rug, maar maakte in oktober een betere indruk. En wat gebeurde er vervolgens bij de NK Afstanden? Schaats kapot. Of beter gezegd: de veer van het klapsysteem van zijn schaats. Door een aantal afzeggingen, mag Mulder dit weekend tweemaal de 500 meter rijden op de baan waarop hij in 2013 wereldkampioen sprint werd. Ik ben heel benieuwd naar zijn tijden.

2) De vrouwen ploegenachtervolging. Die formatie moet de Olympische kwalificatie nog binnenhalen na de valpartij van vorige week. Aan de andere kant mag dat geen probleem zijn; er doen vanavond maar 8 landen mee en eigenlijk moet alleen Amerika langzamer rijden dan Nederland.

3) De 'nieuwe landen' in het schaatsen, zoals Colombia en Taiwan. Waarschijnlijk gaan we een aantal nationaliteiten voor het eerst zien op de Olympische Spelen. Na de wereldbeker van dit weekend, is het aantal startplaatsen per land bekend voor Pyeongchang. Een aantal rijders uit niet-traditionele schaatslanden lijkt de kwalificatie te gaan behalen en daardoor gaat het record aantal nationaliteiten op het olympisch schaatsen, waarschijnlijk worden verbroken. In sommige gevallen gaat het om middenmoters, of schaatsers die achter in het veld zullen eindigen, maar bijvoorbeeld de Taiwaneze Yu Ting Huang viel dit seizoen al erg op. Zij rijdt net anderhalf jaar op het ijs en komt uit het inline skaten. Vorige week in Calgary eindigde zij als zevende op de 1000 meter, dus is zeker een aanwinst voor de schaatssport.

Door matige prestaties staat de vrouwenploeg er niet florissant voor (zevende). Nederland moet een plek bij de beste zes zien af te dwingen of bij de twee tijdsnelsten van het seizoen horen. Bondscoach Geert Kuiper mist bovendien een aantal vaderlandse toppers die bij deze onderdelen normaal gesproken voor een goed resultaat zorgen. Zo ontbreken Ireen Wüst en Antoinette de Jong bij de vrouwen, zij slaan de wereldbeker in Utah over.

Zieke Van Beek waarschijnlijk niet

Lotte van Beek is donderdag ziek geworden en kan waarschijnlijk ook niet starten. Van Beek ging afgelopen weekend onderuit, waardoor de Nederlandse ploeg vrijdag een goed resultaat neer moet zetten om naar de Spelen te kunnen. Bij de mannen zijn Sven Kramer en Jan Blokhuijsen afwezig. Zij verkiezen een trainingskamp boven de wereldbekerwedstrijden. "Je wil de beste rijders opstellen, maar mijn taak is om plaatsing voor de Spelen af te dwingen met de mensen die er wel zijn", probeert Kuiper zich niet al te druk te maken. Toch is de druk voelbaar.

(Onder de foto -ANP- gaat de tekst verder)

B-garnituur

De mannenploeg start in Salt Lake City nu met een B-garnituur, bestaande uit Bob de Vries, Marcel Bosker en Simon Schouten. Na de desastreus verlopen WB-race in november in Heerenveen, waar de Nederlandse mannen als tiende eindigden, kan Kuiper zich weinig misstappen meer veroorloven, hoewel de mannenploeg door hun messcherpe tijd in Calgary dicht bij kwalificatie voor de Spelen is. Maar wat als het dit weekend weer misgaat? "Dan zou ik kunnen concluderen dat ik het niet goed heb gedaan", erkent Kuiper. "Ik heb te maken met een moeilijk schaakbord, maar ik moet daar niet voor weglopen."

Een ander hoofdpijndossier voor Kuiper is de massastart. De bondscoach nam de gok door de zieke en niet in vorm verkerende Jorrit Bergsma op te stellen, maar dat pakte niet goed uit. En het is niet de eerste keer dat Kuiper in de fout gaat met zijn opstelling. "Sommige schaatsers waren niet in vorm of de koers viel tegen", aldus Kuiper. "Het zijn onvoorspelbare races, maar achteraf zou je kunnen zeggen dat mijn tactiek niet goed was." Toch houdt Kuiper vertrouwen: "Vooralsnog gaat de olympische route zoals het moet en is het misschien ook wel goed dat we in het begin van het seizoen niet alle kaarten op tafel hebben gelegd."

Schaatsen op NPO Radio 1

Vrijdag: vanaf 20.00 uur Langs de Lijn en Omstreken
Zaterdag: 19.00- 20.00 uur Langs de Lijn
Zondag: vanaf 22.00 uur

Ster advertentie
Ster advertentie