Binnenland
NOS

'Nederland moet ingrijpen bij mensenrechtenschendingen Sint Maarten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederland moet ingrijpen bij mensenrechtenschendingen Sint Maarten'

Lekkende toiletten en gevangenen die op de grond moeten slapen. Dat klinkt als een gevangenis in een derde wereldland, maar ook in ons koninkrijk komt het voor. De situatie voor gedetineerden op Sint Maarten is zo slecht dat het College van de Rechten van de Mens vindt dat Nederland moet ingrijpen in de Point Blanche-gevangenis.

Nederland schendt mensenrechten in gevangenis Sint-Maarten

Een ex-gevangene maakte de zaak aanhangig bij het College. Hij vond dat zijn rechten als mens waren geschonden. Correspondent Dick Drayer zegt in NOS Met het Oog op Morgen dat hij wel kan voorstellen dat het leven binnen de gevangenismuren heel anders is dan in Nederland. "Het beeld dat mij is bijgebleven van de gevangenis is dat het een groot ruw gebouw was, een betonnen skelet. En dat ik mij afvroeg wanneer het zou worden afgewerkt."

Een bijkomend probleem is dat de gevangenis er alleen maar op is achteruitgegaan sinds orkaan Irma in de zomer van 2017. "Dan krijg je dat delen van dat karkas weer ingestort zijn. Bewaarders lopen rond met sleutelbosjes, maar er zit volgens mij geen slot meer op de deur."

Eigen Bestuur

Sint Maarten is sinds 2010 een onafhankelijk land binnen het Nederlandse koninkrijk en daardoor zijn de gevangenissen de verantwoordelijkheid van de regering op het eiland. Daar zit het probleem volgens Drayer. "Sint Maarten heeft een beperkte begroting, maar moet daar wel een heel land mee draaiende houden. Politiek is het ook helemaal niet interessant om je in te zetten voor het gevangeniswezen, omdat je daar ook geen stemmen mee binnenhaalt."

Het College voor de Rechten van de Mens vindt dat Nederland ondanks de autonome status van Sint Maarten wel als koninkrijk een bepaalde verantwoordelijkheid heeft. Daarbij beroepen ze zich op de grondwet waarin staat landen binnen het koninkrijk elkaar bijstaan als ze het lastig hebben. De Nederlandse regering ziet dat anders en vindt dat het valt onder de autonomie van Sint Maarten.

Ster advertentie
Ster advertentie