Binnenland
BNNVARA

‘Henk Otten schoof zichzelf vaker geld toe en Baudet wist dat’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Henk Otten schoof zichzelf vaker geld toe en Baudet wist dat’

Voormalig penningmeester van Forum voor Democratie Henk Otten zou zichzelf vaker geld hebben toegeschoven. Baudet zou hier ook van weten. Dat zegt Arthur Legger in De Nieuws BV, Legger was tot vorig jaar nauw betrokken bij de partij en onder meer kandidaat voor de Tweede Kamer.

Video niet beschikbaar

Legger heeft met leden van de FvD-kascommissie onderzoek gedaan naar de financiële gang van zaken. Naar aanleiding van die bevindingen is maart vorig jaar ook Baudet ingelicht, zegt hij. De transacties waren volgens Legger niet strijdig met de wet, ''maar is het oorbaar?''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gisteren trad Henk Otten af als bestuurder van Forum van Democratie, nadat de partij bekend maakte dat hij zonder toestemming 30.000 euro zou hebben overgemaakt naar zichzelf. Otten reageerde gisteravond op Twitter en spreekt van 'karaktermoord’.

Heterdaadje

De 30.000 euro die Otten in opspraak bracht is volgens Leggen een 'heterdaadje'. Volgens hem zou Otten zichzelf in 2017 vaker hebben ingehuurd als adviseur, zonder dat dit in het jaarverslag staat vermeld. Ook bestuurslid Rooken zou op deze manier aan de partij hebben verdiend.

In 2018 heeft Legger daarover - nadat hij de partij is uitgezet - meermaals contact gehad met de kascommissie van de partij, om te praten over verdachte betalingsstromen binnen de partij. De betaling die Otten in maart dit jaar in de problemen bracht zou daarmee geen incident, maar de druppel zijn geweest.

Tweede keer

Het is de tweede keer dat de FvD-oprichter in opspraak komt. In de loop van 2017 ontstond er binnen de partij al kritiek op het functioneren van Otten. Hij zou steeds meer macht naar zich toe trekken, afspraken negeren en actieve leden op een zijspoor zetten.

Ondanks de weerstand bleef Otten als penningmeester. Als mede-oprichter heeft hij ook de statuten geschreven, en wel op zo'n manier dat hij haast niet af te zetten is als bestuurslid. Twee derde van de partij moet komen opdagen op een congres waar twee derde met het ontslag moet instemmen.

Na de storm van kritiek in 2017 wilde Baudet al verder zonder Otten, stelt Legger. Dat liep anders. Niet de penningmeester, maar de kritische leden werd de wacht aangezegd. Meerdere kandidaten voor de Provinciale Staten verdwenen zo uit de partij.

Henk Otten0 greep de macht

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie