Binnenland

Code geel en zware maandag verwacht op weg en spoor door sneeuwval

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Code geel en zware maandag verwacht op weg en spoor door sneeuwval

Het winterweer gaat ook morgen tot flinke problemen leiden. Daarvoor waarschuwen wegbeheerder Rijkswaterstaat en de NS. Op de weg wordt het volgens Rijkswaterstaat "een heel zware dag": wie niet persé de weg op hoeft, wordt aangeraden dat niet te doen en eventueel thuis te werken. De NS past de dienstregeling uit voorzorg aan.

Vooral later op de dag worden grote problemen verwacht. "Er komt morgen aan het einde van de ochtend een nieuw sneeuwfront aan", zegt Jaap Folkerts van Rijkswaterstaat op NPO Radio 1. "Het gaat de hele dag sneeuwen, misschien wel meer dan vandaag. Het wordt een heel zware dag op de weg."

Spoorwegen

De NS past de dienstregeling op het spoor morgen opnieuw aan. Op de meeste plaatsen rijden de treinen elk half uur, in plaats van elk kwartier of elke tien minuten. Vooral tijdens de avondspits verwacht de NS zeer veel hinder voor treinreizigers.

Het spoorwegbedrijf raadt reizigers aan kort voor vertrek de reisplanner te bekijken. "De aangepaste dienstregeling kan gevolgen hebben voor de treinreis, met mogelijk drukkere treinen of extra overstappen", zegt NS.

Code geel

Waar de grootste problemen zich precies gaan voordoen is nog niet duidelijk. Het KNMI heeft voor morgen code geel afgekondigd. Dat kan morgenmiddag of - avond vanwege gladheid door (natte) sneeuw mogelijk weer code oranje worden.

Volgens weerman Marco Verhoef lijkt het erop dat de meeste sneeuw gaat vallen van West-Brabant, over Utrecht, richting Overijssel. "Aan het eind van de ochtend begint het in het zuiden wat te regenen en valt er ook wat natte sneeuw", zegt Verhoef. "In de middag breidt dat systeem zich uit over de rest van het land, en dan zie je op steeds meer plaatsen dat de neerslag toch weer overgaat in sneeuwval. Er kan hier en daar weer 5 tot 10 centimeter vallen."

Rijkswaterstaat telde vandaag zo'n 150 aanrijdingen, maar daarbij zijn kleinere slip- en glijpartijen niet meegeteld. "Het viel mij op dat er heel gedisciplineerd werd gereden", zegt Folkerts, die zelf van Arnhem naar Utrecht reed. "Mensen reden 50 of minder. Wat dat betreft een pluim van ons naar de weggebruiker. Het advies om je reis uit te stellen als dat kan, blijft van kracht."

De grootste problemen deden zich vanmiddag voor in het midden van het land. Folkerts: "Daar blijft het ook nog wel even problematisch. We blijven schuiven en strooien, maar weggebruikers moeten rekening houden met gevaarlijke rij-omstandigheden."

De wegbeheerder heeft sinds gisteravond 20.00 uur zo'n 10 miljoen kilo zout over de wegen gestrooid. Daarbij is er door de strooiwagens ruim 144.000 kilometer afgelegd.

Ster advertentie
Ster advertentie