Binnenland
BNNVARA

Debat over meerouderschap: 'Ik moest mijn eigen kinderen afstaan'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Debat over meerouderschap: 'Ik moest mijn eigen kinderen afstaan'

Op donderdag 16 juni wordt er in Amsterdam gedebatteerd over meerouderschap. Het komt namelijk steeds vaker voor dat kinderen met meer dan twee ouders opgroeien, alleen kan een kind op papier nog niet meer dan twee ouders hebben. Dat moet anders, vinden Eke Krijnen en Timo Huijzenveld - zelf onderdeel van een meeroudergezin - die die dag aanschoven in Vroeg!.

Samen met de vrouw van Eke vormen Timo en Eke een gezin met twee kinderen. Timo is biologisch vader van beide, Eke en haar vrouw allebei van één. Juridisch zijn de Eke en haar vrouw de ouders. "Ik moest tegenover de rechter mijn kinderen afstaan, dat was zwaar", legt Timo uit.

Volgens de wet mag een kind in Nederland niet meer dan twee ouders hebben. Dat heeft verregaande gevolgen in het dagelijks leven. "Timo mag onze kinderen niet ophalen op de crèche zonder onze uitdrukkelijke toestemming. En als er iets met hen zou gebeuren zonder dat de moeders erbij zijn, mag Timo geen medische beslissingen maken."

Beiden hopen op politieke beweging over een meerouderschapswet. In 2016 schreef een staatscommissie al het advies dat de meerouderschapswet zou moeten verruimd. Daar is het tot nu toe nog altijd niet van gekomen. "De coalitiepartijen zijn voor, alleen het CDA heeft 'bezwaren die niet in steen gebeiteld zijn.'", legt Eke uit. Als reactie op een motie van Ellian (VVD) en Van Ginniken (D66) sprak de regering de intentie uit om hier voor de zomer werk van te maken." Eerder kwam de politiek al met een optie voor 'deelgezag.' Dit houdt in dat een derde of vierde ouder wel een bepaalde mate van gezag krijgt, maar niet als volwaardig ouder wordt gezien. "Dat was voor ons absoluut geen optie", vindt Eke, "dan leg je je neer bij een tussenoplossing, dat past niet bij volwaardig ouderschap."

16-6 De strijd voor erkenning van meerouderschap - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie