Binnenland
AVROTROS

Groep huisartsen wil anti-schurftmiddel gebruiken tegen corona, maar geen enkel bewijs dat het werkt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Groep huisartsen wil anti-schurftmiddel gebruiken tegen corona, maar geen enkel bewijs dat het werkt

Het is goedkoop, op grote schaal beschikbaar en het zou werken tegen corona: ivermectine. Tientallen huisartsen willen dit anti-schurftmiddel kunnen toedienen aan coronapatiënten. Maar overtuigend bewijs dat het werkt is er niet.

"Er is geen enkel medisch verantwoord bewijs dat het werkt", zegt oud-huisarts Ted van Essen. Hij verdiepte zich in de bestaande onderzoeken naar de werking van ivermectine tegen corona: "De bestaande onderzoeken zijn op hele kleine schaal gedaan, in laboratoria en ze zijn niet ge-peerreviewd."

Zelfzorg Covid-19

De vereniging 'Zelfzorg Covid-19', die bestaat uit tientallen huisartsen, denkt daar anders over. Deze groep pleitte eerder voor het gebruik van het middel chloroquine tegen corona en wil nu toestemming om ivermectine in de behandeling van coronapatiënten op te nemen.

Onverstandig, vindt Van Essen: "Het is een zwaar middel met veel bijwerkingen, zoals slapeloosheid, misselijkheid en obstipatie. Het is tot nu toe alleen getest in laboratoria. Daar bleek weliswaar dat ivermectine het coronavirus doodt, maar daarbij ging het om een dosis die honderd keer hoger ligt dan wat we veilig achten voor mensen."

Toevalstreffers

Volgens de oud-huisarts is het heel lastig om een goed werkend medicijn te vinden of te ontwikkelen tegen corona: "Het virus verspreidt zich via lichaamscellen. Dat maakt het heel lastig om het virus te bestrijden, omdat je niet een middel wil toedienen dat schade toebrengt aan de cellen."

Eerder liet hoogleraar epidemiologie Teun Bousema al weten geen voorstander te zijn van het toedienen van ivermectine aan coronapatiënten. "Ik ben absoluut geen voorstander van het inzetten van medicijnen zonder duidelijk bewijs voor effectiviteit. Dat bewijs is bij ivermectine nog niet gevonden. Er zijn wel een paar interessante aanwijzingen dat klachten misschien iets eerder verdwijnen. Dat kunnen ook heel goed toevalstreffers zijn.''

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie