Binnenland
BNNVARA

Wat Kamerleden doen als ze acht weken reces hebben

foto: Betty de Boer en Sharon Gesthuizenfoto: Betty de Boer en Sharon Gesthuizen
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat Kamerleden doen als ze acht weken reces hebben

"Hysterisch druk", noemt oud-Kamerlid Sharon Gesthuizen de laatste week van de Tweede Kamer voor de start van het Zomerreces in De Nieuws BV. Eindeloze stemmingen over honderden moties, een agenda die tientallen keren wordt aangepast en de voorzitter die pas donderdagnacht afhamert. Als de laatste hamerslag heeft geklonken, hebben de 150 Kamerleden tot begin september Zomerreces. Maar, zegt Gesthuizen, het is echt een misvatting om te denken dat het hier gaat om een vakantie van acht weken.

Video niet beschikbaar

"De eerste twee weken van het Zomerreces zat ik stukken te schrijven, zaken die ik dan aan het einde van het reces af moest hebben. Want dan zat ik nog in de flow. Aan het einde van het reces had ik dat in elk geval niet, dan ging ik veel liever op werkbezoek. Dat is belangrijk om te weten wat er speelt", aldus voormalig VVD-Kamerlid Betty de Boer. Zij nam vaak een week of vier, vijf vakantie in de zomer. "Daar ben je ook wel aan toe hoor", vertelt de Groningse die tijdens haar periode in de Kamer (2010 tot 2017) in het noorden bleef wonen en doordeweeks gebruik maakte van een pied-à-terre. "Ik reed vaak vrijdag pas naar huis, met die hectische agenda in Den Haag kon het zomaar zijn dat het donderdagavond ook laat werd. En als Kamerlid heb je vaak in het weekend ook partijverplichtingen."

De Nieuws BV vroeg een aantal Tweede Kamerleden naar hun bezigheden tijdens het reces. We kregen reacties van Rens Raemakers (D66), Martijn van Helvert (CDA), Sadet Karabulut (SP), André Bosman (VVD), Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) en Gijs van Dijk (PvdA). De rode draad: alle Kamerleden werken door tijdens het reces, bijvoorbeeld door werkbezoeken af te leggen en dat wisselen ze af met vakantie.

Populaire bezigheden van Kamerleden tijdens het reces

1. Werkbezoek
D66'er Raemakers gaat naar Groningen: "Als Limburgs Kamerlid, moet ik er een dag voor uittrekken om Groningen te bezoeken! Samen met mijn collega-Kamerlid uit Groningen, Antje Diertens, ga ik daar op werkbezoek over de armoede en jeugdzorg." Als woordvoerder Koninkrijksrelaties neemt VVD-Kamerlid Bosman het vliegtuig naar de Bovenwindse Eilanden: "In verband met wederopbouw en de nasleep van orkaan Irma en de bestuurlijke ingreep op Sint Eustatius."

2. Doorwerken
Gijs van Dijk (PvdA) vertelt dat hij de eerste weken van het reces gewoon doorwerkt, maar wel een paar tandjes terugschakelt. Hij werkt dan vanuit huis, op Texel. "Vooral de vele persoonlijke mailtjes en problemen beantwoorden en nabellen. Ook een paar boeken lezen, zoals Bullshit Jobs om weer inspiratie op te doen. En niet onbelangrijk: ik schrijf een initiatiefnota." Ook Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) blijft in de werkmodus: "doorwerken, bijlezen, kabinetsplannen beoordelen die allemaal nog gaan komen in de eerste weken van het reces en Kamervragen stellen die nog zijn blijven liggen."

3. Vakantie vieren
"Er is ook tijd voor vakantie", zegt Rens Raemakers. "Tien jaar geleden bezocht ik met school Rome. Samen met een schoolvriendin spraken we af na tien jaar nog eens terug te gaan. We dachten dat het een grap was, maar komende zomer gaan we echt samen terug naar Rome!" VVD'er Bosman meldt dat hij tussen de vele werkbezoeken "heerlijk met het gezin op vakantie gaat." Gijs van Dijk is van plan om er drie weken met zijn zoontje op uit te trekken: "we gaan met z'n tweeën op pad, kamperen en we zien wel waar we naar toegaan. De zon achterna."

4. Varkens aaien
Als Esther Ouwehand op vakantie gaat dan wil ze dat combineren met dierenactivisme. Als voorbeeld noemt ze acties van de Save Movement. Als varkens aankomen bij het slachthuis, opeengepakt en gestrest in veewagens, dan staan dierenactivisten klaar om ze te aaien en water te geven. Ouwehand: "Het is niet makkelijk, maar wel, op een verdrietige manier, mooi om bij die dieren te zijn. Het zien, dat bearing witness heeft iets krachtigs, ergens diep in ons bewustzijn. En dat breng je over als je de beelden deelt."

5. Voor bouwvakker spelen
CDA-Kamerlid Martijn van Helvert is nog niet zo lang woordvoerder Buitenlandse Zaken en volgt 'colleges' bij hoogleraren, journalisten en ambassadeurs om zich te verdiepen, zo hoopt hij "nog beter beslagen ten ijs te komen na het reces." Vakantie zit er niet in voor Van Helvert: "Ik ga schuren, verven, lakken, slopen. We zijn aan het verbouwen. Mijn vrouw gaat midden in het centrum van Sittard bij ons thuis in de winkel met haar bedrijf starten: 't Leerhuys Onderwijsbegeleiding'. We moeten klaar zijn voordat het nieuwe schooljaar start. Dus alle hands aan dek!"

Haags Handwerk over de laatste hysterische week voor het Zomerreces

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie