Binnenland
EO

Niet divers genoeg? Dan ook geen Oscar!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet divers genoeg? Dan ook geen Oscar!

Films die minderheden zoals vrouwen, mensen van kleur of LHBTQ'ers niet goed vertegenwoordigen, maken vanaf 2024 geen kans meer op de Oscar voor 'Beste Film'. Met deze nieuwe regel wil de Academy, de organisatie achter de uitreiking van de Oscars, de kansen voor minderheden in de filmwereld vergroten. Regisseur Martin Koolhoven vindt dat hiermee de artistieke vrijheid wordt ingeperkt, vertelt hij in Dit is de Dag: "Als je de beste film uitkiest, moet dat gewoon de beste film zijn."

Video niet beschikbaar

Vanaf de uitreiking van de 96e editie van de Oscars moet een film aan nieuwe criteria voldoen om mee te dingen naar de prijs voor ‘Beste Film’. Er zijn vier criteria opgesteld, elke genomineerde film moet aan minstens twee criteria voldoen. Dit zijn ze:

  • Diversiteit in de cast of in de film. Een van de belangrijkste rollen moet gespeeld worden door iemand uit een etnische minderheidsgroep, of minstens 30 procent van de hele cast moet bestaan uit een minderheidsgroep. Als de film inhoudelijk gaat over een minderheidsgroep wordt ook aan dit criterium voldaan.
  • Diversiteit in de crew. Belangrijke functies binnen de crew moeten worden uitgevoerd door iemand die tot een minderheidsgroep behoort. Of minstens 30 procent van de crew bestaat uit mensen die behoren bij een minderheidsgroep.
  • Opleidingskansen voor minderheden: filmstudio's moeten kunnen aantonen genoeg opleidingskansen voor minderheden te bieden.
  • Diversiteit in de marketing en distributie van de film.

Bewustwording

Regisseur Bobby Boermans is blij met de nieuwe regels. Volgens hem creëert het bewustwording in de filmwereld: 'Het gaat om het werkveld er achter. Ik zou tevreden zijn als je achter de camera meer assistenten van een biculturele achtergrond ziet. Datzelfde probleem hebben we ook in Nederland. Als we daar bewuster over na gaan denken, zou ik tevreden zijn.'

Boermans' collega Martin Koolhoven vreest voor inperking van de artistieke vrijheid: "Elke regel die mij een kant op probeert te duwen, anders dan ik op wil, vind ik een verkeerde regel. Voor de duidelijkheid: al mijn films voldoen aan deze regel, maar daar is geen dwang voor nodig.'

Martin Koolhoven en Bobby Boermans over Oscars

Ster advertentie
Ster advertentie