Binnenland
KRO-NCRV

FNV: 'Optimistisch over instemmen ledenparlement met pensioenakkoord'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV: 'Optimistisch over instemmen ledenparlement met pensioenakkoord'

Vrijdag besluiten de leden van vakbond FNV over het pensioenakkoord. "Democratie is altijd spannend", legt pensioenonderhandelaar Tuur Elzinga uit. "Maar ik ben optimistisch. Er ligt een goed pakket."

Na tien jaar onderhandelen lag er eind vorig jaar een pensioenakkoord. Het uitgewerkte voorstel werd vorige week door minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees, samen met werkgevers en werknemers, gepresenteerd.

FNV optimistisch over kans dat ledenparlement instemt met pensioenakkoord

Vrijdag is er nog een informatiesessie voor de leden van de vakbond FNV, alvorens ze over de pensioenen gaan stemmen. Maar vrijdag wil ook minister Koolmees het uitgewerkte akkoord afhameren in de ministerraad. Vakbond CNV is al akkoord.

Uitstel naar afstel

"Het risico bestaat dat als we nu niet tot een besluit komen, dit akkoord over de zomer heen wordt getild. Het risico zit er in, dat we zomaar weer van voren af aan moeten beginnen, omdat we dan ook in een verkiezingsjaar terecht komen", vreest Elzinga.

FNV optimistisch over kans dat ledenparlement instemt met pensioenakkoord

Hoewel er nog veel vragen, kanttekeningen en kritiek liggen op de uitgewerkte pensioenvoorstellen, is Elzinga 'optimistisch'. "Het zou heel verstandig zijn als het FNV-ledenparlement instemt met het pensioenakkoord. Meestal leidt een democratie tot een verstandige uitkomst."

In het nieuwe pensioenakkoord, dat het oude systeem moet vervangen, - maar wel tijdelijk naast elkaar zal bestaan, moet iedereen er op vooruit gaan. "We gaan in principe allemaal dezelfde inleg betalen. Daar zien we de voordelen van, maar op één voorwaarde, de generatie in de overgangstransitie moeten we wel compenseren. Dat is een harde eis."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie