Binnenland
KRO-NCRV

Tienduizenden mensen in schulden door aanmaningen op verkeersboetes: 'Er is maatwerk nodig'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tienduizenden mensen in schulden door aanmaningen op verkeersboetes: 'Er is maatwerk nodig'

Tienduizenden Nederlanders kampen met schulden door de forse aanmaningen op verkeersboetes, meldt De Volkskrant. Jaarlijks wordt er door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) gemiddeld 137 miljoen euro aan inningskosten gevorderd bovenop de oorspronkelijke boete. "We zouden af moeten van die enorme verhogingen", zegt Auke Schouwstra, woordvoerder van de branchevereniging voor schuldhulp en financiële dienstverlening NVVK, bij Spraakmakers.

Somber beeld

Uit de analyse van De Volkskrant blijkt dat het vooral gaat om boetes die mensen krijgen omdat hun auto's, motoren of bromfietsen niet verzekerd zijn. De aanmaningskosten lopen voor velen hoog op. "Het is een somber beeld", zegt Schouwstra. "Wij vinden vooral dat een boete passend moet zijn."

Maatwerk

Bij NVVK worden mensen met schulden geholpen en Schouwstra merkt dat er best wat mogelijk is bij CJIB, zolang de juiste stappen gevolgd worden. "In onze ervaring is er maatwerk mogelijk", aldus de woordvoerder. "Het duurt te lang voordat een instantie als CJIB naar voren komt dat er maatwerk mogelijk is. Ook bij medewerkers moet het duidelijk zijn wat er mogelijk is."

Hulpvraag

"We moeten goed kijken naar wie het wel en niet kan betalen en wat er aan de hand is. Als iemand vier keer een incasso krijgt, is dat een hulpvraag", zegt Nienke Meijer, minister van Oplossingen. "Met strengheid is het niet op te lossen", reageert Arjen Fortuin, ombudsman bij NRC. "Ik vind het heel merkwaardig dat mensen de ervaring hebben dat de overheid strenger is dan particuliere incassobureaus."

Betalingsregeling

"Er is heel weinig te regelen met de overheid", reageert Wim Post, gedupeerde van de toeslagenaffaire. "Er viel niet te praten over een betalingsregeling." Luisteraar Monique helpt als vrijwilliger mensen die in de problemen zitten en merkt dat het alleen bij de overheid onmogelijk is om afspraken te maken. "Ik begrijp heel goed dat mensen, en zeker jonge mensen, denken: laat maar, niemand snapt wat ik zeg en dat je dan opgeeft."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie