Binnenland
MAX

Geen volgende hoogleraar Fries: 'De taal wordt aan alle kanten bedreigd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen volgende hoogleraar Fries: 'De taal wordt aan alle kanten bedreigd'

De laatste Friese hoogleraar gaat met pensioen en er komt voorlopig geen opvolger. Doeke Sijens is voorzitter van de Stichting Frysk Letterkundisch Museum en in Villa VdB gaat hij in gesprek met Jurgen van den Berg over dit gevoelige besluit.

Hij betreurt het dat er geen Friese hoogleraar meer is. "Het Fries is de tweede taal van Nederland dat is wettelijk vastgesteld. Daarbij is ook wettelijk vastgesteld dat wij recht hebben op een hoogleraar Fries. Het gaat mij om het principe, dat er weer iets van ons wordt afgepakt. De universiteit voelt zich inmiddels wel in een hoek geduwd", aldus Seijens.

Het is volgens Seijens onderwerp van gesprek in Friesland. "Het duurt nu al enkele weken. Er is eigenlijk bijna geen Fries die zich hier niet druk over maakt. Allerlei mensen sturen ingezonden brieven. Deze week heeft de Friese vlag bij de universiteit halfstok gehangen, mensen zijn er echt boos over."

Sterft het Fries uit?

De Friese taal wordt al enkele jaren met uitsterven bedreigd. Sijens bevestigd dat. De Nederlandse taal heeft daar grote invloed op. "Omroep Fryslân zendt uit in het Fries, maar die kan niet op tegen Nederlandse zenders. We moeten inmiddels al op zoveel plekken Nederlands praten. Op mijn middelbare school moest ik opeens Nederlands praten. Veel minderheidstalen worden gekoesterd, het Fries niet."

Seijens heeft zich ook over de kwestie uitgesproken richting de universiteit. "We hebben een open brief geschreven om te laten merken dat we het niet oké vinden. Misschien komen er later andere acties. Je moet het nu eerst de tijd geven."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie