Binnenland
NOSNTR

Westerscheldetunnel eerder tolvrij: 'Ging steeds meer knellen'

foto: Omroep Zeelandfoto: Omroep Zeeland
  1. Nieuwschevron right
  2. Westerscheldetunnel eerder tolvrij: 'Ging steeds meer knellen'

De Westerscheldetunnel wordt eerder dan gepland tolvrij. Vanaf 2025 hoef je als automobilist niet meer vijf euro te betalen om van Zuid-Beveland naar Zeeuws-Vlaanderen en andersom te rijden. Daarmee gaat een langgekoesterde wens van de Zeeuwen in vervulling.

"In 2003 hebben wij de Westerscheldentunnel gekregen", vertelt Harry van der Maas, gedeputeerde van de provincie Zeeland. "Een belangrijke verbinding die een groot deel van Zeeland met elkaar verbindt."

"We waren natuurlijk heel erg blij dat de veerboten vervangen werden door een tunnel. 24 uur, 7 dagen per week kun je erdoorheen", zegt van der Maas.

'Gevoel van onrechtvaardigheid'

"Toch zag je in de loop der jaren dat het steeds meer ging knellen en als belemmerend werd ervaren. Je voelt het toch iedere keer in je portemonnee, voor familiebezoek of naar je werk."

"Het is best duur. 25 euro voor een vrachtauto, 5 euro voor een personenauto. En dat creëerde het gevoel van onrechtvaardigheid. Van waarom wij wel en elders in het land niet?"

'Ooit ook tolvrij voor vrachtwagens'

"Vrachtverkeer is ook een wens", stelt Van der Maas. "Ik heb altijd gezegd dat ik voor een tolvrije tunnel voor al het verkeer ben. Maar we zitten met een demissionair kabinet. Op dit moment vallen daar geen afspraken over te maken."

"Daarom vind ik het mooi dat we nu een prachtig resultaat hebben voor personenvervoer. En ik heb wel met de minister afgesproken dat wij ons allebei blijven inspannen om ook een tolvrije tunnel te bereiken voor het vrachtverkeer."

nc zeeland

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie